Ερωτήσεις για ολίσθηση

Ξεκίνησε από Λαμπράκης Μανώλης, 01 Οκτ 2013, 09:52:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Λαμπράκης Μανώλης

Καλησπέρα σε όλους του συναδέλφους... ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ολίσθηση....διάβασα αρκετά πράγματα σε παρόμοια θέματα, όμως είδα διαφορετικές απόψεις, οπότε ας προσπαθήσουμε μία ανακεφαλαίωση.....λοιπόν αρχίζω

1) η ολίσθηση είναι βασική πράξη τελικά ?? το βιβλίο λέει για τρεις βασικές πράξεις, "εμμέσως" παρουσιάζεται και η ολίσθηση ως βασική?...το θέμα είναι σε ερώτηση "Σωστό/Λάθος" τι απαντάμε ? αν ρωτήσει κάποιος μαθητής θα απαντήσουμε  "ναι μεν αλλά"??
2) αν τελικά δεν είναι βασική, τότε με βάση ποια βασική γίνεται ??..είναι μια μορφή της μεταφοράς δεδομένων όπως διάβασα σε άλλο θέμα ??
3) λεει το βιβλίο "οι υπόλοιπες λειτουργίες γίνονται με βάση τις βασικές"....μήπως υπάρχει κάπου κάποια ανάλυση για το πως γίνονται??? έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι
4) ο πολλαπλασιασμός αλά ρωσικά αναφερεται για ακέραιους αριθμούς....όταν έχουμε  πραγματικούς τι γίνεται ??


περιμένω τα σχόλιά σας....ευχαριστώ

gpapargi

Για την ολίσθηση δεν είχε βγει κάποια άκρη. Όταν είχε φτιαχτεί (από το στέκι) κάποιο κείμενο που συνοψίζει τις ασάφειες του βιβλίου, για την ολίσθηση είχαν γραφτεί τα εξής (κάνω copy paste):

"6) Βασικές λειτουργίες υπολογιστή
Στη σελίδα 19 δίνονται οι 3 βασικές λειτουργίες ενός υπολογιστή (πρόσθεση σύγκριση και μεταφορά δεδομένων). Υπό ποια έννοια είναι αυτές οι 3 βασικές λειτουργίες του υπολογιστή; Από άποψη κυκλωμάτων (πχ αθροιστής, συγκριτής) από άποψη ρεπερτορίου εντολών κάποιου επεξεργαστή; Από άποψη εντολών κάποιας assembly;  Από οποιαδήποτε από τις παραπάνω έννοιες κι αν αναζητήσουμε τις βασικές λειτουργίες κάποιου υπολογιστή, υπάρχουν και άλλες λειτουργίες.
Πρόταση: Να διορθωθεί η παράγραφος και να αναφερθούν όλες οι βασικές λειτουργίες ή να αφαιρεθεί τελείως γιατί προκαλεί σύγχυση."

Τα παραπάνω ουσιαστικά συνοψίζουν τις κουβέντες που έγιναν τότε.

Στο θέμα του πολλαπλασιασμού αριθμών με δεκαδικό μέρος... σκέψου ότι και με το χέρι όταν κάνεις πολλαπλασιασμό, ουσιαστικά πολλαπλασιάζεις ακεραίους. Απλά μετά μετράς τα δεκαδικά ψηφία που έχουν και οι 2 δεκαδικοί παράγοντες μαζί και βρίσκεις τη θέση της υποδιαστολής στο γινόμενο.
Από μαθηματική άποψη αυτό σημαίνει ότι πολλαπλασιάζεις κάθε παράγοντα με την κατάλληλη δύναμη του 10 (αυτό σημαίνει αγνοώ την υποδιαστολή) ώστε να γίνει ακέραιος (άρα και το γινόμενο πολλαπλασιάζεται και με τις 2 δυνάμεις του 10), οπότε αναγκαστικά στο γινόμενο πρέπει να διαιρέσεις και με τις 2 δυνάμεις του 10 (αυτό σημαίνει μετράω τα δεκαδικά ψηφία των 2 παραγόντων και βρίσκω τη θέση της υποδιαστολής στο γινόμενο)



Λαμπράκης Μανώλης

Ωραία ευχαριστώ... το θέμα με τις ασάφειες του βιβλίου είναι ότι εμείς ως καθηγητές πρέπει να δώσουμε μία απάντηση .... και αν πχ ένας μαθητής επιμείνει να χαρακτηριστεί ντε και καλά ωσ Σ/Λ η πρόταση "η ολίσθηση είνια μία βασική λειτουργία", αν απαντήσουμε "ναι ή όχι μεν αλλά", ίσως αυτό ερμηνευτεί ως αδυναμία μας να απαντήσουμε, έλειψη γνώσεων, αδιαφορία, ή οτιδήποτε όχι και τόσο θετικό....
εγώ προσωπικά διδάσκω σε φροντιστήριο 3 χρόνια, και αυτές τις ασάφειες πάντα τις φοβόμουν, για οτυς λόγους που ανάλυσα....

και κάτι τελευταίο, πως σας φαίνεται ως θέμα κάτι του στυλ "πολλαπλασιασμός αλλά ρωσικά για πραγματικούς"....ξεφεύγει λίγο ή όχι

ευχαριστώ

gpapargi

Για να λυθεί όμορφα η άσκηση που λες, θέλεις μια συνάρτηση που δέχεται ένα πραγματικό και γυρίζει έναν ακέραιο με τα  ίδια ψηφία (εσωτερικά θα πολλαπλασιάζει συνεχώς με δυνάμεις του  10 μέχρι να γίνει ακέραιος). Μετά θέλεις άλλη μια συνάρτηση που δέχεται 2 ακεραίους και τους πολλαπλασιάζει αλά ρωσικά. Με κατάλληλες κλήσεις λύνεις την άσκηση.

Για το επίπεδο δυσκολίας δεν μπορώ να πω. Κατά τη δική μου κατανόηση τόσα χρόνια δεν έπεφταν δύσκολα και ένας από τους λόγους ήταν υπήρχε ο φόβος μήπως καταργηθεί το μάθημα (δε θέλαμε να προκαλέσουμε δυσαρέσκεια). Τώρα αυτός ο λόγος δεν υπάρχει (ο βρεγμένος το νερό δεν το φοβάται). Οπότε δεν ξέρουμε τι δυσκολίας θέματα θα πέσουν. Όπως και να έχει η άσκηση για προπόνηση είναι καλή.

stavrax

Θα μπορουσαμε να πουμε οτι η ολισθιση ειναι μια μεταφορα δεδομενων.

petrosp13

Μεταφορά δεδομένων ορίζεται μεταξύ μνήμης και επεξεργαστή
Η ολίσθηση γίνεται εντός επεξεργαστή
Η ολίσθηση είναι μάλλον άλλη λειτουργία από τις 3 που ορίζει το βιβλίο
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

itt

Παράθεση από: petrosp13 στις 15 Μαΐου 2014, 11:44:24 ΠΜ
Μεταφορά δεδομένων ορίζεται μεταξύ μνήμης και επεξεργαστή
Η ολίσθηση γίνεται εντός επεξεργαστή
Η ολίσθηση είναι μάλλον άλλη λειτουργία από τις 3 που ορίζει το βιβλίο

Σε ποιες λειτουργίες αναφέρεσαι;

Edit: Άκυρο, το βρήκα. Φταίει η έλλειψη καφεϊνης.

itt

Βασικά αυτό το κομμάτι στο βιβλίο μου φαίνεται εντελώς ασυνάρτητο τώρα που το ξαναδιάβασα.

Ακόμα και το να έχουν τη σύγκριση σε ξεχωριστή λειτουργία μου φαίνεται γελοίο. Γενικά το να διδάσκεται αυτό το βιβλίο εν έτει 2014 είναι γελοίο θα μου πεις.