Ερωτήσεις για την πληροφορική ως πρωτη μου επιλογή για σπουδές

Ξεκίνησε από Giwrgos123, 04 Απρ 2013, 09:41:54 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Giwrgos123

Γεια σε ολους,ειμαι μαθητης της τριτης λυκειου στην τεχνολογικη κατευθυνση πληροφορικης και υπηρεσιων,ερχομενος απο την θετικη της δευτερας, και με λενε Γιωργο. Αρχικα θα ηθελα να ζητησω συγγνωμη γιατι απο οτι βλεπω οι ερωτησεις μου επαναλαμβανονται απο πολλα ατομα εδω απλα οπως ειπε και ενα αλλο παιδι εδω στο site καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος...Απο τοτε που με θυμαμαι ειχα τρελα για τα ηλεκτρονικα και ειδικα με τους υπολογιστες,κατι που με οδηγησε απο σχετικα μιμρη ηλικια να ειμαι σιγουρος οτι θα σπουδασω κατι σχετικα με αυτο. Ειμαι αρκετα καλος μαθητης (ή τουλαχιστον ετσι μου λένε :-P ) με βασεις που μπορουν να αποδοσουν 17000 μορια στις πανελληνιες.Κανοντας και εγω ,σαν νεος ετοιμος να παρω την ζωη στα χερια μου, την ερευνα μου κατεληξα στο οτι ιδανικη σχολη για εμενα θα ηταν το τμημα πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων αθηνων. Οντας ομως σε τουτο το σημειο της χρονιας το αγχος εχει αρχισει να με ψιλο-κατακλυζει και προσπαθω να σκαρφιστω ενα σχεδιο Β και Γ για καθε ενδεχομενο. Οι ερωτησεις που θα ημουν πραγματικα ευγνωμων αν μπορειτε να απαντησετε ειναι οι εξης:
Ποιες ειναι οι αποψεις σας για το τμημα που ανεφερα παραπανω?
Ακομα ως δευτερη κ.ο.κ. επιλογες θα εχω τα υπολοιπα τμηματα πληροφορικης στην αθηνα δηλαδη το τμημ στην ΑΣΟΕΕ και στο ΠΑΠΥ τα ψηφιακα συστηματα. λογω ομως των βασεων θα ηθελα να μαθω αν αξιζει να προστεθει τοο τμημα μαθηματικων πΝω απο αυτες τις δυο,οπου προφανως θα ακολουθουσα την αντιστοιχη κατευθυνση με σχεση με την πληροφορικη.
Επισης θα ηθελα να πω οτι προς το παρων δεν μπορω να φανταστω τον εαυτο μου να διδασκει και ουτε μπορω να πω οτι θα ηθελα.
Συνοψιζοντας περναω μια φαση οπου αμφισβητω τις ικανοτητες και τις προοπτικες μου και ειμαι ανοικτος και δεκτικος σε συμβουλες απο ανθρωπους,εσας,ειδικευμενους σε τετοια θεματα. Οποιαδηπητε αλλη πληροφορια και συμβουλη,λοιπον, θα με βοηθουσαν πραγματικα.

Με εκτιμηση, Γιωργος. :-)

gpapargi

Το τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που σε ενδιαφέρει έχει πετύχει την παρακάτω διάκριση
http://www.di.uoa.gr/distinctionsawards

Άρα είναι καλό και αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο του είναι πολύ καλή επιλογή.

Θα ήθελα να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση: Γιατί στο πανεπιστήμιο Πειραιά σε ενδιαφέρει τη τμήμα Ψηφιακών συστημάτων και όχι το τμήμα πληροφορικής;

http://www.unipi.gr/akad_tmhm/akad_tmhm.html

Για το μαθηματικό της Αθήνας να σου πω ότι είναι δυνατόν μέσα από αυτό να ασχοληθείς με την πληροφορική. Θεωρείτε «συγγενές τμήμα» με το τμήμα πληροφορικής και πολλά μαθήματα μαθηματικών και πληροφορικής διδάσκονται από τους ίδιους καθηγητές και πολλές φορές ταυτόχρονα.
Να μερικά μαθήματα πληροφορικής που δίνει το μαθηματικό

141. Πληροφορική Ι
251. Πληροφορική ΙΙ 
341. Αριθμητική Ανάλυση Ι
352. Δομές Δεδομένων
373. Θεωρία Γραφημάτων και Εφαρμογές
412. Αυτόματα και τυπικές γλώσσες
451. Γλώσσες Προγραμματισμού
453. Γραφικά με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές
518. Εισαγωγή στο Σχεδιασμό και Ανάλυση Αλγορίθμων
618. Υπολογιστική Πολυπλοκότητα
653. Αριθμητική Ανάλυση ΙΙ


Πέρα από αυτά, υπάρχουν και μαθήματα του μαθηματικού που προσφέρονται στο τμήμα πληροφορικής (οι φοιτητές του μαθηματικού πηγαίνουν στο τμήμα Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και τα παρακολουθούν μαζί με τους φοιτητές πληροφορικής.

http://noether.math.uoa.gr/Undergraduate/programma-spoydn/propty3c7iaka-mathmata/mathmata-allon-tmimaton

Γενικά δηλαδή μπορείς να ασχοληθείς με πληροφορική μέσα από το μαθηματικό.

Ωστόσο θέλει πολύ προσοχή για να μη γίνει παρεξήγηση. Υπάρχουν 2 λεπτά σημεία-παγίδες

Το πρώτο είναι ότι στο μαθηματικό ασχολούνται με τη θεωρητική πληροφορική, όχι με τα ψηφιακά. Πχ δε θα δεις πουθενά για ψηφιακά κυκλώματα. Η βάση των μαθημάτων πληροφορικής που κάνεις στο μαθηματικό είναι μαθηματική.

Το δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι στο μαθηματικό θα γίνεις μαθηματικός. Πέρα από τα επαγγελματικά δικαιώματα... για να τελειώσεις το μαθηματικό πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά με βαριά μαθήματα μαθηματικών και να καταλάβεις τις έννοιες.. Δεν μπορείς να πεις «θα τα περάσω όπως όπως και θα ασχοληθώ με αυτά που μου αρέσουν». Δεν περνιώνται όπως όπως αυτά τα μαθήματα.

Αυτό το τελευταίο το τονίζω γιατί υπάρχουν πολλοί που πέφτουν σε αυτή την παγίδα και μετά δεν μπορούν να τελειώσουν. Μπαίνουν με το σκεπτικό ότι θα το γυρίσουν στην πληροφορική ή τα οικονομικά και κολλάνε. Αν μπεις στο μαθηματικό θα ασχοληθείς με τα μαθηματικά θέλοντας και μη... και αυτό θα επισκιάσει σε δυσκολία όλα τα άλλα.

Giwrgos123

Σε ευχαριστω πολυ για τις χρησιμες πληροφοριες.
     Καταρχας ενας κοντινος μου φιλος περασε φετος στο τμημα ψηφιακων συστηματων και μου ειχε πει οτι ειναι πιο καλο τμημα απο αυτο της πληροφορικης συμφωνα με την προσωπικη του ερευνα αλλα δεν πολυασχοληθηκα γιατι ειμαι πεπεισμενος οτι θα περασω σε καποιο τμημα με μεγαλυτερη βαση.
   

     Οσο για το μαθηματικο,η ιδεα προηλθε απο τον μαθηματικο μου ο οποιος μου ειπε οτι θα αξιζε να το εχω σαν δευτερη επιλογη οποτε ειπα να το ψαξω. Η αληθεια ομως ειναι οτι ποτε δεν ειχα ουτε πιστευω οτι θα εχω μεγαλη τρελα για τα μαθηματικα οποτε,συμφωνα και με αυτα που μου ειπες,λογικα δεν θα το δηλωσω.



    Μια αλλη ερωτηση που εχω ειναι τι επαγγελματικη αποκατασταση θα εχω τελειωνοντας το καποδιστριακο η πχ. το τμημα στην ΑΣΟΕΕ?

evry

Για την επαγγελματική αποκατάσταση δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα πως θα είναι τα πράγματα σε 4-5 χρόνια που θα τελειώσεις. Τώρα πάντως δεν είναι καθόλου καλά. Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές που βγάζουν απόφοιτους και ελάχιστες δουλειές. Από την άλλη η πληροφορική σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πολλά πράγματα αν το κυνηγήσεις.

Σχετικά με τις σχολές τώρα η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα τμήματα που παρέχουν την καλύτερη ποιότητα σπουδών πληροφορικής είναι τα παρακάτω
τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ
Μηχανικών Η/Υ Πάτρας
τμήμα επιστήμης υπολογιστών της Κρήτης

Προφανώς δεν έχω άποψη για όλα τα τμήματα, από αυτά που ξέρω ξεχωρίζω τα παραπάνω.

ΥΓ. Αν δεν είσαι τρελαμένος με τα μαθηματικά ΔΕΝ πας μαθηματικό.  Μπορεί μετά να αλλάξεις κατεύθυνση π.χ. να πας οικονομικό ή πληροφορική ή φυσική αλλά σε πρώτη φάση θα πρέπει να σου αρέσει να μελετάς μαθηματικά, για να βγάλεις άνετα τη σχολή
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

soron80

Για το τμήμα επιστήμης υπολογιστών της Κρήτης στο Ηράκλειο (www.csd.uoc.gr)
με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών (http://www.csd.uoc.gr/studies/undergraduate-program/basic.html)
και πολλές επιλογές για συνέχιση σπουδών (μεταπτυχιακό-διδακτορικό) σε ελλάδα και εξωτερικό..
μπορώ να πω ότι αν και με χαμηλή βάση είναι από τις δυνατότερες σχολές στην Ελλάδα..
Επειδή σπούδασα εκεί μπορώ να σου πω ότι έχει πολύ καλούς καθηγητές και πολλά θετικά, αλλά δυστυχώς δυο
βασικά αρνητικά που είναι η απόσταση (χρειάζεσαι πλοίο ή αεροπλάνο για να πας αν δεν είσαι από εκεί) και η μεγάλη δυσκολία στο
πρόγραμμα σπουδών με συνεχόμενα προαπαιτούμενα και πάρα πολλές εργασίες.
Ότι θες για το συγκεκριμένο τμήμα μπορείς να με ρωτήσεις!
Τσισπαράς Βασίλης
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19

Giwrgos123

Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια με εχετε βοηθησει αρκετα.

Αρχικα θα ηθελα να πω οτι δεν ενδιαφερομαι να παω σε καποιο πανεπιστημιο εκτος αθηνων για διαφορους λογους.Και επισης θα ηθελα να ρωτησω,στο ΕΚΠΑ η σχολη λεγεται Πληροφορικης και τηλεπικοινωνιων.Σε τι διαφερει απο ενα τμημα απλα πληροφορικης οπως πχ. στην ΑΣΟΕΕ;Δηλαδη ρωταω το τι θα μαθω σχετικα με τις τηλεπικοινωνιες και το αν αλλαζει κατι για τα επαγγελματα που θα μπορω να κανω μετεπειτα.

gpapargi

Το τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών έχει μέσα τομέα τηλεπικοινωνιών. Αυτό δε σημαίνει ότι έχεις τα επαγγελματικά δικαιώματα να δουλέψεις σαν μηχανικός τηλεπικοινωνιών στο δημόσιο όπως αν είσαι ηλεκτρολόγος από το πολυτεχνείο. Μπορεί να μάθεις πολλά, αλλά μηχανικός και μέλος του τεχνικού επιμελητηρίου  δεν γίνεσαι.

Η κατεύθυνση αυτή υπάρχει στο τμήμα λόγω του τρόπου που δημιουργήθηκε το τμήμα. Το τμήμα αυτό μπήκε στις πανελλήνιες το 1990 σαν ανεξάρτητο τμήμα. Πιο πριν λειτουργούσε σαν "διατμηματικό" του φυσικού και του μαθηματικού. Έδιναν τη δυνατότητα σε 30 φοιτητές από κάθε τμήμα (με σειρά βαθμολογίας) να πάνε στο τμήμα αυτό και να πάρουν πτυχίο μαθηματικού ή φυσικού (όπου είχε περάσει ο φοιτητής) και μια απλή βεβαίωση πληροφορικής. Το 1989 κάποιοι καθηγητές του φυσικού (νομίζω ο Καρούμπαλος και ο Φιλοκύπρου) έφτιαξαν το τμήμα από το παλιό διατμηματικό. Ακολούθησε διαμάχη μεταξύ φυσικού και πληροφορικής για κάποιους τομείς του φυσικού (πχ τον τομέα ηλεκτρονικής) και τελικά από ότι θυμάμαι τους πήρε η πληροφορική.
Δηλαδή ο Καρούμπαλος και ο Καλουπσίδης πχ ήταν στο φυσικό αλλά ασχολούνταν με τηλεπικοινωνίες. Όταν άνοιξε το νέο τμήμα πήγαν φυσιολογικά στον τομέα τηλεπικοινωνιών.

Με λίγα λόγια επειδή οι καθηγητές που βρέθηκαν στο τμήμα πληροφορικής από το φυσικό, έκαναν τηλεπικοινωνίες, υπήρξε αυτός ο τομέας. Έχει αρκετά καλούς επιστήμονες (πχ Καλουπσίδης, Θεοδωρίδης), αλλά επαγγελματικά διακαιώματα μηχανικού τηλεπικοινωνιών (και δυνατότητα εγγραφής στο τεχνικό επιμελητήριο) δεν έδωσε ποτέ... γεγονός που κατά τη γνώμη μου το απέκρυπταν επιμελώς. 

Βέβαια αυτά ήταν σημαντικά λίγο πιο παλιά που υπήρχαν δουλειές στο δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό δεν υπήρξε ποτέ διαχωρισμός.

Όπως καταλαβαίνεις έχει σημασία για κάθε σχολή από που κρατάει η σκούφια της. Η πληροφορικής ΕΚΠΑ είναι παιδάκι του φυσικού και του μαθηματικού της Αθήνας. Η πληροφορική ΑΣΟΕΕ είναι τμήμα του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών. Μοιραία θα έχει επιρροές από τα οικονομικά.

dpa2006

Είναι γνωστό ότι το 1992 τα Τμήματα Πληροφορικής και όχι Επιστήμης Υπολογιστών παρόλο που ο αγγλικός τίτλος τους (www.csd.auth.gr) αυτό ακριβώς δηλώνει,δημιουργήθηκαν από Καθηγητές τμημάτων Φυσικής,Μαθηματικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών(τυχαία σειρά).
Οι καθηγητές που τα δημιουγησαν επέμειναν σε αυτόν τον τίτλο για να συμπεριλάβουν και την Επεξεργασία Πληροφορίας θεωρώντας πως ο τίτλος Επιστήμη Υπολογιστών δεν θα το συμπεριελάμβανε.
Θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση.
Είναι καλή επιλογή το τμήμα Μαθηματικών(η θεμελίωση της Επιστήμης των Υπολογιστών βασιζεται σε αυτά) αλλά θα πρέπει να δεις και τα επαγγελματικά δικαιώματα σου.
επιλέγοντας τμήμα Μαθηματικών ίσως θα πρέπει εκτός από την σχετική κατεύθυνση να προσανατολιστείς και σε ένα αντίστοιχο μεταπτυχιακό(όχι πως δεν θα σου χρησιμεύσει ως απόφοιτος καποιου τμήματος Πληροφορικής  :) ) ώστε να έχεις καλυτερες πιθανότητες στην αγορά εργασίας.
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science