ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ξεκίνησε από dora, 22 Ιαν 2010, 02:55:46 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

dora

Γνωρίζετε αν υπάρχει τρόπος να παρέχουμε υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες (δηλαδή εκτός δημοσίου) είτε με Παροχής υπηρεσιών είτε με Απόδειξη Δαπάνης και να είμαστε νόμιμοι;

Έκανα γραπτά ερώτηση στο γραφείο και δεν μου έχουν δώσει απάντηση.

Γνωρίζω ότι οι καθηγητές της μουσικής και των καλλιτεχνικών μπορούν. Είναι θέμα του συλλόγου-κλάδου μας μου είπαν οι καθηγητές του σχολείου μας.

Εμείς μπορούμε να παρέχουμε τέτοιες υπηρεσίες; Π.χ. την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογής για ένα λογιστικό γραφείο ή συμμετοχή ως εισηγητής σε σεμινάριο πληροφορικής;

lykos

ΠαράθεσηΝ. 3528/2007
Αρθρο 31
Ασκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή
1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με
αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν
παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.
2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη
αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με
τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον
οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από
το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από
τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης.
Απ' ότι καταλαβαίνω, χρειάζεσαι άδεια απ' το ΠΥΣΔΕ σου....

dora

Ευχαριστώ πολύ. Έψαχνα κάτι τέτοιο μέρες τώρα.  :)
Πιστεύω να βγάλω άκρη.

Vangelis

Dora σου στέλνω ένα αρχείο με όλη τη σχετική νομοθεσία. 
Πάντως η γενική απάντηση είναι ΟΧΙ.
Ακόμα και αν δεν αναφέρεται η περίπτωσή σου το ΠΥΣΔΕ δεν θα σου δώσει άδεια.
Στην πράξη δίνουν άδεια μόνο για διδασκαλία σε ΙΕΚ, ΤΕΙ κ.λπ

Vangelis

Να συμπληρώσω ότι με απόδειξη δαπάνης είσαι νόμιμη στην εφορία  (αυτούς τους νοιάζει να δηλώσεις τα λεφτά και να πάρουν φόρο),  αρκεί αυτοί που θα σε πληρώσουν να μη δηλώσουν ότι είσαι επαγγελματίας  (δηλώνουν ότι είσαι δημόσιος υπάλληλος).  Αν σε δηλώσουν επιχειρηματία (μου έτυχε κατά λάθος) θα σε ψάχνουν από την εφορία  γιατί δεν έχεις βιβλία (γίνονται διασταυρώσεις στους επιχειρηματίες)

Το αν είσαι βέβαια νόμιμη στην υπηρεσία σου είναι αμφισβητούμενο.

poursali

Παράθεση από: Vangelis στις 23 Ιαν 2010, 08:08:56 ΜΜ
Να συμπληρώσω ότι με απόδειξη δαπάνης είσαι νόμιμη στην εφορία  (αυτούς τους νοιάζει να δηλώσεις τα λεφτά και να πάρουν φόρο),  αρκεί αυτοί που θα σε πληρώσουν να μη δηλώσουν ότι είσαι επαγγελματίας  (δηλώνουν ότι είσαι δημόσιος υπάλληλος).  Αν σε δηλώσουν επιχειρηματία (μου έτυχε κατά λάθος) θα σε ψάχνουν από την εφορία  γιατί δεν έχεις βιβλία (γίνονται διασταυρώσεις στους επιχειρηματίες)

Το αν είσαι βέβαια νόμιμη στην υπηρεσία σου είναι αμφισβητούμενο.


για εξηγησε το λιγο παραπανω αυτο... δλδ θεωρητικα μπορει κανεις να προσφερει επ' αμοιβη οποιαδηποτε υπηρεσια, να κοψει και αποδειξη για αυτην αρκει να μην σε δηλωσει ο αλλος ως επαγγελματια? και μετα πας στην εφορια και καταθετεις κανονικα αυτες τις απολαβες ως τι? αμοιβη απο υπηρεσιες? σαν τι τις δηλωνεις?
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

Vangelis

Παράθεση από: poursali στις 25 Ιαν 2010, 12:42:48 ΜΜ
για εξηγησε το λιγο παραπανω αυτο... δλδ θεωρητικα μπορει κανεις να προσφερει επ' αμοιβη οποιαδηποτε υπηρεσια, να κοψει και αποδειξη για αυτην αρκει να μην σε δηλωσει ο αλλος ως επαγγελματια? και μετα πας στην εφορια και καταθετεις κανονικα αυτες τις απολαβες ως τι? αμοιβη απο υπηρεσιες? σαν τι τις δηλωνεις?

Δεν μπορείς εσύ να κόψεις απόδειξη γιατί η εφορία δεν θα σου δώσει μπλοκ.  Αν σου κόψει ο άλλος δεν έχει πρόβλημα η εφορία. 
Για παράδειγμα κάνω μια μετάφραση ενός βιβλίου πληροφορικής σε έναν εκδοτικό οίκο και αυτός μου κόβει μια απόδειξη δαπάνης (ότι με πλήρωσε δηλαδή).  Για τη δουλειά αυτή "φυσικά" δεν έχω ζητήσει άδεια απο το ΠΥΣΔΕ και η υπηρεσία μου δεν ξέρει τίποτα.  Η εφορία δεν έχει πρόβλημα (αρκεί να δηλώσεις τα λεφτά αυτά στη φορολογική σου δήλωση) ούτε και σου ζητάει κάποια άδεια απο την υπηρεσία σου.   
Αν ομως ο εκδοτικός οίκος σε δηλώσει επιχειρηματία σε ψάχνει η εφορία γιατί δεν σε βρίσκει στα βιβλία της, και θέλει να δεί τι άλλο κάνεις και δεν το έχεις δηλώσει.
Όπως καταλαβαίνεις οι δουλειές με αποδείξεις δαπανών δεν είναι "μόνιμες" (π.χ υποστήριξη ενός δικτύου) αλλά περιστασιακές (π.χ κάνω ένα σεμινάριο).


george79

Τι ειδικότητα έχεις; Έστω πχ ότι είσαι μηχανικός και θέλεις να κάνεις μελέτες. Μπορείς να πάρεις άδεια από το ΠΥΣΔΕ με δύο προϋποθέσεις:
α) Η αμοιβή σου για το έργο να μην ξεπερνά το μισό του βασικού σου μισθού
β) Για κάθε έργο παίρνεις ξεχωριστή άδεια. Το ΠΥΣΔΕ δεν σου δίνει μια γενική άδεια να κάνεις μελέτες αλλά άδεια ξεχωριστή για κάθε μελέτη
Λογικά μπορείς να κόψεις απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (αν το λέω σωστά)

lykos

Την απόδειξη δαπάνης την εκδίδει ο λήπτης των υπηρεσιών (μια εταιρία δηλ.) σε ιδιώτη που παρείχε υπηρεσίες και δεν είναι δηλωμένος επαγγελματίας. Το ποσό είναι γύρω στά 4000-5000 (αναπροσαρμόζεται) ευρώ max. ανά απόδειξη. Η εταιρία παρακρατά κατά την έκδοση της απόδειξης 20% ΦΜΥ συν 3,6% χαρτόσημο. Ο ΦΜΥ (όπως και η απόδειξη φυσικά) καταχωρείται από τον ιδιώτη στην φορολογική του δήλωση και συμψηφίζεται...
Αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες (και που ενδιαφέρει τη συζήτησή μας) δεν επιτρέπεται να λάβει αποδείξεις δαπάνης με ποσό (αθροιστικά) μεγαλύτερο του max. μέσα στο ίδιο έτος.
Κατά την εφορία είμαστε νόμιμοι (με ποσο<=max), κατά την Υπηρεσία μας παράνομοι...

pgrontas

Να ρωτήσω κάτι, άλλο: Έχω συναντήσει συναδέλφους  εκπαιδευτικούς γιατρούς και δικηγόρους που κρατούν τα ιατρεία τους και συμμετέχουν σε δίκες, κανονικά και με το νόμο. Πώς το κάνουν;
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

toufeki

Με την μέθοδο της συντεχνιακής διαπλεκόμενης αρπαχτής.
Εμείς ούτε διαπλεκόμενοι είμαστε ούτε συντεχνιακά λειτουργούμε ούτε έχουμε μακριά χεράκια.
Εμείς μόνο με το σταυρό(επιστήμονες) στο ένα χέρι και το ευαγγέλιο(αλγοριθμική) στο άλλο προχωράμε.
Που να βρούμε χρόνο για πολυτέλειες.  >:D

Σπύρος Δουκάκης

Τι είναι αυτά που λέτε;

Ποια διαπλοκή;

Απλώς στη βουλή το πάνω χέρι το έχουν οι δικηγόροι και οι γιατροί! Και απλώς φτιάχνουν τους νόμους...

Μάλιστα -ιστορικά το λέω- ο δικηγόρος που δουλεύει στο δημόσιο δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, δεν κτυπάει κάρτα κ.τ.λ. Έρχεται ό,τι ώρα θέλει κα φεύγει ό,τι ώρα θέλει με νόμο...

ΣΔ

toufeki

...η διαπλοκή δεν είναι πάντοτε παράνομη. Έτσι δεν είναι;
Σημαίνει στενή αλληλεξάρτηση. Με αυτήν την έννοια και ένα ανδρόγυνο(παντρεμένοι) είναι διαπλεκόμενοι. Δε σημαίνει ότι είναι παράνομοι.
Παράνομοι θα ήταν μόνο για τους εραστές τους. >:D 

Hamster

Ωραία, όταν ο λήπτης των υπηρεσιών σου είναι εταιρεία ή οργανισμός κλπ, όλα κατανοητά. Τί γίνεται όμως αν ο πελάτης σου είναι ιδιότης; Π.χ. αν θελει να του επισκευάσεις τον Η/Υ του, ή να του φτιάξεις ενα website και επιμένει για απόδειξη, τότε τι γίνεται;  ???
Why, Mr. Anderson, why, why do you persist?

Wizard

Ξεθάβω λίγο το θέμα για μια απορία: μπορούμε ως δημόσιοι υπάλληλοι, μετά από άδεια της υπηρεσίας, να κάνουμε ιδιωτικό έργο και να πληρωθούμε με απόδειξη δαπάνης, αν αυτό το έργο εντάσσεται στα ελευθέρια επαγγέλματα; Δηλαδή, αν παράξουμε λογισμικό για μία εταιρεία, μπορεί να μας δώσει απόδειξη δαπάνης, παρόλο που ο προγραμματιστής θεωρείται ελευθέριο επάγγελμα;

epafos

Καλησπέρα σε όλους.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί κι εμένα το τελευταίο διάστημα, μια και έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με τη δημιουργία smartphone apps, τα οποία σκοπεύω να διαθέσω στο Windows Phone Store επί πληρωμή.

Ειμαι μόνιμος ΠΕ19 στην πρωτοβάθμια και έκανα πρόσφατα αίτηση στη Δ/νση εκπ/σης του νομού μου για χορήγηση άδειας πώλησης λογισμικού ιδίας παραγωγής, η οποία και εγκρίθηκε. Από εδώ και πέρα όμως, το μπέρδεμα είναι με την εφορία και τις λοιπές υποχρεώσεις.

Η απόδειξη δαπάνης (ή τίτλος κτήσης όπως λέγεται τώρα) θα ήταν μια βολική λύση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους που θέτει η Microsoft, η πώληση στις περισσότερες χώρες γίνεται απευθείας από το δημιουργό προς τους τελικούς χρήστες (με τη Microsoft να ενεργεί ως μεσάζοντας), και όχι από το δημιουργό στη Microsoft. Επίσης, δε γνωρίζω αν μπορεί να δοθεί απόδειξη δαπάνης από εταιρεία του εξωτερικού.

Ένα άλλο θέμα είναι το όριο των 5.000 ευρώ ετησίως από παροχή υπηρεσιών, μέχρι το οποίο δε θεωρείται κάποιος επιτηδευματίας και δεν έχει υποχρέωση έναρξης δραστηριότητας στην εφορία, υποβολής ΦΠΑ και τήρησης βιβλίων. Κάπου διάβασα ότι δεν ισχύει αυτό για τις εξαγωγές. Θεωρείται όμως εξαγωγή η πώληση λογισμικού σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς τη φυσική παρουσία εμπορεύματος;

Στη χειρότερη περίπτωση που δεν είναι ευνοϊκός κανένας από τους παραπάνω νόμους, η "Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου" σε έντυπό της γράφει ότι πρέπει να κάνω δήλωση πωλήσεων από απόσταση στην εφορία (έντυπο Μ12, άρα και έναρξη ατομικής επιχείρησης), καθώς και εγγραφή στο Μητρώο Προμηθευτών. Το τελευταίο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, υποβολή αριθμού "Γενικού Εμπορικού Μητρώου". Πώς όμως θα κάνω κάτι τέτοιο αφού, όπως γράφει και η άδεια που μου δόθηκε, η εμπορική δραστηριότητα είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου;

Επίσης, το ίδιο έγγραφο λέει ότι ο δημιουργός πρέπει να πληρώνει, εκτός από το ΦΠΑ της τελικής τιμής πώλησης, και ένα επιπλέον ΦΠΑ επί της υπηρεσίας μεσολάβησης που του παρέχει η εταιρεία-μεσάζοντας.

Επειδή μου αρέσει πολύ το app development, προσπαθώ να βρω ένα νόμιμο τρόπο να κάνω τη δουλειά μου χωρίς να πνιγώ στη γραφειοκρατία, στους φόρους και στα χαράτσια. Όποιος εχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει βρει μια άκρη με τη νομοθεσία, παρακαλείται να προσφέρει τις πληροφορίες του.