Ανοιχτό λογισμικό στην εκπαίδευση.

Ξεκίνησε από aprekates, 08 Απρ 2017, 12:18:00 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

aprekates

Ψάχνωντας  το φωτόδενδρο για υλικό για ΤΠΕ δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει μια από τις μεγάλες
αδυναμίες του εφαρμοζόμενου μοντέλου δημιουργίας εκπαιδευτικού λογισμικού (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων)

Πχ Τα προγράμματα όπως το ΔΕΛΥΣ ή το ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΩΝ είναι κλειστό λογισμικό και δεν συντηρούνται ενεργά . Ή προσπαθήστε
να εκτελέστε flash σε διάφορους browser  όπου η υποστήριξη που παρέχουν οι σύγχρονοι πλοηγοί web κάθε άλλο
παρά δεδομένη είναι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει παρατημένο λογισμικό. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις στις μέρες μας λογισμικό που τον κώδικα του δεν τον κοιτάει κανένας εδώ και χρόνια. Αυτό σημαίνει δυσκολίες ή αδυναμία εγκατάστασης σε νέα λειτουργικά , αδυναμία μικροβελτιώσεων , διόρθωσης λαθών κτλ.

Οπότε το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει , η τεχνολογία υπάρχει πχ git , εργαλεία ανάπτυξης ,  υποδομές υποστήριξης από το σχολικό δίκτυο , αυτό που μένει είναι ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο , που θα υποστηρίζει , θα επιτρέπει το συντονισμό και επικοινωνία ομάδων χωρίς να έχει όμως άυρα μόνο τζαμπα-ware  που βαφτίζεται 'εθελοντισμός' . γιατί το ταμείο είναι μείον.

Δεν μπορεί το ελεύθερο λογισμικό να αποτελεί τελευταία επιλογή όταν δεν έχουμε λεφτά για business με την microsoft
(αξέχαστες εποχές όπου το τελευταίο γυμνάσιο της χώρας έχει windows server 2000 !! ) .
Πότε έκανε τελευταία κάποια δωρεά πχ κυβερνητικός φορέας σε κάποιο εγχείρημα ελεύθερου λογισμικού ;


bugman

Δεν είναι απαραίτητο βέβαια το ελεύθερο λογισμικό να είναι χρηματοδοτούμενο. Αλλά κανείς δεν λέει όχι σε προσφορά. Όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω πάνω στη Μ2000 δεν είχα ποτέ οικονομική συνεισφορά και αυτό δεν με χάλασε, δεν με σταμάτησε από το να την βελτιώνω.
Προφανώς λοιπόν για τα παλιά προγράμματα που δεν βελτιώνονται να μην φταίει η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά η έλλειψη χρόνου ή και ενδιαφέροντος.
Η χρήση εξωτερικών βιβλιοθηκών - που καλούνται από το εκτελέσιμο πρόγραμμα - κάνει καμία φορά μη λειτουργικά τα προγράμματα επειδή δεν υπάρχει συμβατότητα (νέα έκδοση) ή υπάρχουν περιορισμοί από το λειτουργικό.
Θα ήθελα κάποτε να δοκιμάσουν κάποιοι καθηγητές (που δοκιμάζουν λογισμικό) την Μ2000 και να την χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν το δικό τους λογισμικό. Μέχρι σήμερα ο διερμηνευτής και το περιβάλλον του λειτουργεί ακόμα και σε Windows 10, καθώς επίσης και με Wine μέσω Linux.
Η Μ2000 δεν είναι εκπαιδευτικό εργαλείο από μόνη της. Προγράμματα όμως φτιαγμένα σε αυτήν μπορεί να είναι!