Τεχνικές ερωτήσεις για Ubuntu 12.04 LTSP

Ξεκίνησε από tsarmis, 17 Ιουλ 2013, 11:57:46 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

tsarmis

Καλησπέρα στο Στέκι,

Έχω συγκεντρώσει κάποιες ερωτήσεις σχετικές με την παραμετροποίηση και την υποδομή που χρειάζεται το Ubuntu 12.04 LTSP.

1. Thin vs Fat client network bandwidth.
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=1841.0
Στο παραπάνω link για παράδειγμα γράφει τις απαιτήσεις σε bandwidth για να δούνε ενα video οι client. Αυτό που δεν αναφέρει είναι αν ισχύει μόνο για thin ή και για τους fat. Απο οτι κατάλαβα μάλλον ισχύει μόνο για τους thin.
Αν έχω καταλάβει σωστά οι fat client χρησιμοποιούν τον server σαν απλό file server και όλα τα υπόλοιπα (μαζί και τα γραφικά) τα εκτελούν τοπικά. Άρα χρειάζονται πολύ μικρότερο bandwidth (τόσο για video όσο και γενικότερα) και θεωρητικά και σε 100αρι δίκτυο θα παίζουν ικανοποιητικά (σε συνδυασμό με https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5208.0). Ισχύει αυτό?
Σε gigabit δίκτυο ποιος είναι ο θεωρητικός max αριθμός για thin και ποιος για fat, πριν τερματίσει η κάρτα δικτύου? 

2. Σε fat client τα USB Stick κάνουν auto-mount. Μπορεί να γίνει το ίδιο και σε thin?

3. Έχω την εντύπωση ότι ο chrome καταναλώνει λιγότερη RAM απο τον Firefox. Επίσης δεν χρειάζεται flash και java add-ons, και τα plug-in που έχει γενικότερα είναι ελεγμένα ώστε να μην προκαλούν κρασαρίσματα. Τι γνώμη έχετε εσείς?

4. Σε ενα server με αρκετή RAM (π.χ. 4 Gb ή 8Gb) τί προτείνεται για μέγεθος swap? Στην εγκατάσταση στο σπίτι που έχω για παράδειγμα με RAM 4Gb και 3 fat client , δεν είδα ποτέ το swap να χρησιμοποιείται, άσχετα αν απο default μου έβαλε 4Gb. Μήπως και με 1Gb θα είμαι OK όταν ο server έχει αρκετή RAM δηλαδή >4Gb ?

5. Οι χώροι εργασίας (workspaces, κάτω δεξιά) αν χρησιμοποιούνται μειώνουν τους πόρους του συστήματος το ίδιο με το αν όλες οι εφαρμογές ήταν σε μία? Μήπως σε client με λίγη RAM θα πρέπει να μειωθούν σε μια και μόνο?

6. Η ανάλυση της οθόνης στην οθόνη που κάνουμε login υπάρχει κάποιος τρόπος που αλλάζει? Έχει πάρει την μέγιστη δυνατή ανάλυση απο μόνο του.

7. Για να εμφανίσουμε γενικά shortcut εφαρμογών στην επιφάνεια εργασίας τα κάνουμε αντιγραφή απο τον φάκελο  /usr/share/applications. Αν θέλουμε να εμφανίσουμε κάποια shortcut στην επιφάνεια εργασίας σε όλους τους χρήστες, τί κάνουμε?
Έπειτα απο δοκιμή, αν αντιγράψουμε τον φάκελο /home του χρήστη που έχει τα shortcut που θέλουμε, στον φάκελο  /etc/skel, κάθε νέος χρήστης που δημιουργούμε εμφανίζει τα shortcut. Τί μπορούμε να κάνουμε μαζικά για τους υπάρχον χρήστες?

Όλες οι γνώμες ευπρόσδεκτες, ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι σε όλους.

alkisg

1) Ο υπολογισμός του video bandwidth ισχύει μόνο για τους thin. Αντίθετα, για τους fat, χρειάζεται bandwidth ίσο με το αναφερόμενο στα στοιχεία του video (π.χ. 1 Mbps για βίντεο, 128 Kbps για mp3 κλπ).
Στους fat αυτό που χρειάζεται περισσότερο bandwidth είναι το άνοιγμα προγραμμάτων. Για παράδειγμα, το πρώτο άνοιγμα του LibreOffice απαιτεί διάβασμα δεδομένων ~ 120 MB από τον δικτυακό δίσκο, και έτσι αυτό το πρώτο άνοιγμα θα είναι αργό σε 100ρι δίκτυο. Μετά από το πρώτο άνοιγμα, θα πάει καλά.
Δεν υπάρχει "θεωρητικός max αριθμός" για gigabit δίκτυο, είναι εντελώς σχετικό. Ας πούμε 12 thin και 40 fat, αλλά στην πράξη φυσικά εξαρτάται από το τι δουλειά κάνουν οι clients, για παράδειγμα αν θες να δεις ένα full HD video σε thin χωρίς XV acceleration, χρειάζεσαι 2.5 Gbps για έναν μόνο client!

2) Αυτό πρέπει να γίνεται αυτόματα (τουλάχιστον σε thin clients με > 128 MB RAM). Αν δεν συμβαίνει, είναι bug.

3) Αν δεν υπάρχει εντελώς ξεκάθαρος λόγος για να αλλάξουμε κάτι, προτιμάμε τα defaults του Ubuntu. Ο chromium-browser χρειάζεται ξεχωριστή εγκατάσταση flash, ενώ ο google-chrome δεν είναι στα αποθετήρια του Ubuntu αλλά σε ξεχωριστό δικό του. Ο firefox έχει καλύτερο gnome integration. Στην 14.04 το συζητάνε για να βάλουν τον chromium-browser ως προεπιλεγμένο, βλέπουμε.

4) Το να μη χρησιμοποιείται το swap δεν είναι κακό σημάδι, αλλά καλό... Χρειάζεται για hibernate του server (=συνήθως αδιάφορο στα σχολεία), και φυσικά όταν υπάρχει έλλειψη RAM. Αυτό εξαρτάται από το τι τρέχουν οι thin clients, δηλαδή υπάρχει σενάριο όπου και 10 GB swap θα ήταν λίγα, όπως υπάρχει και σενάριο όπου το swap δεν χρησιμοποιείται ποτέ. Τα 4 GB καλά είναι. Αν ο δίσκος είναι πολύ μικρός, π.χ. < 100 GB, τότε και 1 GB swap αρκεί.

5) Οι χώροι εργασίας δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην κατανάλωση RAM.

6) Από τα sch-scripts άνοιξε το lts.conf και δες την οδηγία XRANDR_MODE_0.

7) Αφού κάνουν login οι μαθητές, μέσα από τον Επόπτη, κάνε εκτέλεση εντολής και δώσε:
cp /usr/share/applications/efarmogh.desktop "$HOME/Επιφάνεια εργασίας/"

Καλό καλοκαίρι!