ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΕ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ

Ξεκίνησε από droopy, 10 Σεπ 2007, 03:17:18 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

droopy

ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ = ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Π.Χ
ΦΠΑ = 0.19

ΑΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΟΡΙΣΩ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΩ:

ΦΠΑ <-- 0.19
ΤΕΛΟΣ <-- ΑΛΗΘΕΣ

ΑΝ ΤΕΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ Χ <-- ΑΛΗΘΕΣ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ Χ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ:
Α) ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ
Β) ΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ

ΤΟΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΕΊΝΑΙ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Β

ΑΝ ΟΜΩΣ Η ΤΙΜΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ?

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΝΑ ΠΩ ΑΝ ΔΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΑΝ ΓΙΑ ΤΟ Χ<--1 ΤΟ Χ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ Ή ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ









petrosp13

Γνώμη μου είναι ότι εφ'όσον έχεις εντολή εκχώρησης τιμής, αριστερά του βέλους υπάρχει μεταβλητή
Σταθερά και εντολή εκχώρησης τιμής δεν νοείται
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

droopy

ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ?


koniordos

#3
Γενικότερα σημαίνεται ως ΣΤΑΘΕΡΑ στην ΓΛΩΣΣΑ, μία θέση μνήμης που διατηρεί το περιεχόμενό της αναλλοίωτο κατά την εκτέλεση του προγράμματος. Όσον αφορά τον Αλγόριθμο, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Η εκχώρηση
ΦΠΑ <- 0,19
έχει στο αριστερό της μέλος μία πραγματική μεταβλητή που ονομάζεται 'ΦΠΑ' και στο αριστερό της, την αριθμητική ΣΤΑΘΕΡΑ '0,19'.

Το γεγονός πως ο συντάκτης του Αλγορίθμου επέλεξε να μην αλλάξει την τιμή της 'ΦΠΑ' πουθενά αλλού εντός του Αλγορίθμου, δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε.

Οι σταθερές στη ΓΛΩΣΣΑ δεν συμπεριφέρονται έτσι, μπορείς να το σκεφτείς σαν μία απόλυτη ταύτιση - ένα ψευδώνυμο για το μεταγλωττιστή για την αριθμητική σταθερά 0.19 (πρόσεξε πως στη γλώσσα η υποδιαστολή είναι . αντί για ,)
και ο μεταγλωττιστής της ΓΛΩΣΣΑΣ αντικαθιστά εντός του κυρίου σώματος, το σύμβολο 'ΦΠΑ' με 0.19 πριν φτιαχτεί το εκτελέσιμο.

Ελπίζω να βοήθησα
Τσορώνης Τάκης
Ηλ.Μηχ. & Μηχ. Η/Υ ΕΜΠ

droopy

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΑΣ.

ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ...

ΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ, ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ Π.Χ Π=3,14 Ή ΦΠΑ=19% ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ?

ΔΗΛΑΔΗ:

ΤΕΛΙΚΗ_ΤΙΜΗ <-- ΤΙΜΗ + ΤΙΜΗ * 0.19

ΑΝΤΙ ΓΙΑ

ΦΠΑ <-- 0.19

ΤΕΛΙΚΗ_ΤΙΜΗ <-- ΤΙΜΗ + ΤΙΜΗ * ΦΠΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΥΡΑΣΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.


Stavros

Η πρώτη περίπτωση είναι ευκολότερη και καλύτερη νομίζω αφού στο μάθημα της πληροφορικής στην Γ Γυμνασίου το είχα κάνει με τον δεύτερο τρόπο και ο καλός καθηγητής ;) μου είπε ότι δεν χρειάζονται όλα αυτά.
Stavros
3ετής φοιτητής πληροφορικής


Το νέο φοιτητικό site
www.universitas.gr
www.csforces.gr/forums
All about computers!!!
Join us!!!!

petrosp13

Ο δεύτερος τρόπος έχει περιττή πολυπλοκότητα αλλά είναι εξίσου σωστός για το μάθημα μας
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

koniordos

Εγώ θα σου πρότεινα να μην πολυπαιδεύεις το μυαλό σου με τους αλγορίθμους δεδομένου πως στο τέλος, μπορείς να λύνεις τις ασκήσεις σου σε ΓΛΩΣΣΑ. (οδηγίες του υπουργείου κτλ κτλ) Το αντίθετο δεν γίνεται (Αν ζητηθεί ρητά Πρόγραμμα, να γράψεις Αλγόριθμο).

Οπότε, τα δηλώνεις ως σταθερές και καθαρίζεις.

Σημείωσε πως αυτό είναι καθαρά προσωπική μου γνώμη, με την οποία θα βρεις αρκετούς ασύμφωνους
Τσορώνης Τάκης
Ηλ.Μηχ. & Μηχ. Η/Υ ΕΜΠ

evry


Από την άλλη αν χρησιμοποιείς πρόγραμμα αντί για ψευδογλώσσα έχεις περισσότερες πιθανότητες να χάσεις κάποια μονάδα, αν για παράδειγμα κάνεις κάποιο λάθος στο τμήμα δηλώσεων, αφού αυτό δεν υπάρχει σε ψευδογλώσσα.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

gpapargi

Απαραίτητη διευκρίνιση: Δεν είναι σωστός ο διαχωρισμός «Αλγόριθμος» και «ΓΛΩΣΣΑ».
Και οι 2 είναι αλγόριθμοι όπως και τα διαγράμματα ροής και η φυσική γλώσσα κατά βήματα και το ελεύθερο κείμενο. Ο σωστός διαχωρισμός είναι «Ψευδογλώσσα» και «ΓΛΩΣΣΑ».

Τώρα στο θέμα.
Οποιοσδήποτε αριθμός αναφέρεται σε ψευδογλώσσα ή ΓΛΩΣΣΑ είναι σταθερές. Στη ΓΛΩΣΣΑ επιπλέον επιτρέπεται και η χρήση συμβολικών σταθερών (π=3.14). (Μίλησα για αριθμούς αλλά το ίδιο ισχύει για όλους τους τύπους των μεταβλητών).

Από τους 2 τρόπους που αναφέρεις παραπάνω εγώ προτιμώ τον πρώτο γιατί χρησιμοποιεί σταθερά και το αντίστοιχό του σε ΓΛΩΣΣΑ είναι το ΦΠΑ=0.19. Αν κάνεις το ΦΠΑ<-0.19 (δεύτερος τρόπος) δουλεύεις με μεταβλητή και δεν είναι το αντίστοιχο αυτού που κάνεις στη ΓΛΩΣΣΑ με τη συμβολική σταθερά (ΦΠΑ=0.19). Μοιάζει όμως πολύ εμφανισιακά και έτσι δημιουργούνται απορίες σαν αυτή που έκανες αρχικά.

Επειδή στη ΓΛΩΣΣΑ για τις σταθερές του προβλήματος προτείνω να γίνεται χρήση συμβολικών σταθερών (ΦΠΑ=0.19), προτιμώ και στην ψευδογλώσσα να γίνεται το αντίστοιχο δηλαδή να δουλεύουμε με σταθερές. Έτσι προτείνω την πρώτη λύση, η οποία σε ΓΛΩΣΣΑ θα εξελιχτεί στη χρήση συμβολικής σταθεράς.

EleniK

Και οι δυο τρόποι είναι σωστοί. Το ποια γραμμή θα ακολουθήσεις εξαρτάται λίγο και απο το επίπεδο των μαθητών. Δλδ γενικά είναι εύκολο να καταλάβουν τη χρήση των τιμών και να κάνουν την αντικατασταση, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρχικό στάδιο. Μετά μπορείς να δείξεις και τη χρήση σταθερών, έτσι ώστε σε πρόγραμμα να ειναι ανετη η χρηση τους όπως προαναφέρει ο Γιώργος. Παράλληλα τους μένει κάτι σχετικά με τη χρηση σταθερών στον προγραμματισμό και τα + που έχουν απο το να αναγράφονται συνέχεια οι τιμές.
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

P.Tsiotakis

Στο θέμα 1Γ των εξετάσεων 2003 (http://users.kor.sch.gr/ptsiotakis/aepp/aepp_panel_epanen_2003.htm) αλλά και από τον ορισμό της σταθεράς στο κεφάλαιο 2 του σχολικού βιβλίου είναι σαφές οτι τα νούμερα, οι τιμές αληθής/ψευδής και φυσικά οι αλφαριθμητικές τιμές αποτελούν σταθερές.

Θεωρώ, πως δεν υπάρχουν στην ψευδογλώσσα συμβολικές σταθερές , όπως σε ένα πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ (κεφάλαιο 7 σχολικού βιβλίου)

Έτσι, στο ΦΠΑ <-- 0.19 το ΦΠΑ είναι μεταβλητή και το 0.19 σταθερά...