LTSP σε δύο εργαστήρια

Ξεκίνησε από happiness, 13 Σεπ 2020, 07:30:41 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

happiness

Άλλη απορία:
Στο σχολείο που είμαι, υπάρχουν 2 αίθουσες με υπολογιστές (μη ρωτάτε...). Στη 1 (αίθουσα Α) υπάρχει σέρβερ. Στην άλλη όχι (αίθουσα Β), και η αίθουσα αυτή παίρνει δίκτυο από την άλλη (από την Α). Εγώ έχω δικό μου λαπτοπ που έχει στημένο ltsp και το χρησιμοποιώ ως σέρβερ σε κάθε μου μάθημα.
Το ερώτημα είναι πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το λαπτοπ μου στην αίθουσα Β, ειδικά εάν στην αίθουσα Α θέλουν την ίδια ώρα να έχουν ανοιχτό τον σέρβερ της αίθουσας αυτής. Γίνεται;


happiness

Επειδή είχαν έρθει από το τοπικό ΠΛΗΝΕΤ στο σχολείο και μίλησα και με αυτούς για το θέμα αυτό, η λύση που προτείνεις κολλάει στο ότι εγώ θέλω να πηγαίνω με το λαπτοπ μου και στις δύο αίθουσες (και Α και Β). Δηλαδή άμα ορίσω τις mac του εργαστηρίου Β, πως θα το λειτουργώ στην Α;

alkisg

Στο wiki, πρόσεξε την εξής γραμμή:
dhcp-ignore=tag:!lab1

Το ! σημαίνει "not", δηλαδή "αγνόησε τα πάντα εκτός από το lab1", δηλαδή "απάντησε μόνο στο lab1".
Αν βγάλεις το !, θα σημαίνει "αγνόησε το lab1", δηλαδή "απάντησε στο lab2 κλπ".
Ενώ αν σχολιαστεί ολόκληρη η γραμμή με # μπροστά, θα απαντάει και στα δύο labs.

Έτσι αρκεί να δηλώσεις τους υπολογιστές του lab1 και στους δύο servers, και στη συνέχεια να παίζεις με αυτή τη γραμμή, και μετά να τρέχεις `sudo systemctl restart dnsmasq`, για να καθορίζεις ποιος server θα απαντάει πού.

happiness

Άρα χρειάζεται στην αρχή κάθε μαθήματος να πειράζω αυτό το αρχείο ε; οκ. Θα τα δω αύριο πιο λεπτομερώς. Ευχαριστώ.

alkisg

Γίνεται και να το αυτοματοποιήσεις σε σκριπτάκι που να χρησιμοποιεί "passwordless ssh" και να τρέχεις "lab 1" ή "lab 2" ανάλογα με το πού είναι κάθε φορά το laptop.

Φυσικά εκτός από software-ική λύση, υπάρχει και hardware λύση, να βγάζεις το καλώδιο δικτύου του server1 όταν δεν χρειάζεται, ή να είναι το lab2 σε ξεχωριστό υποδίκτυο κλπ κλπ.