Βοήθεια με επιλογή σχολής πληροφορικής στην Αθήνα

Ξεκίνησε από Αναστάσιος, 24 Ιουν 2016, 12:51:57 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Αναστάσιος

Γεια σας.Αφού πλέον έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών ήρθε η ώρα να τελειώνουμε και με το τελευταίο βήμα αυτής της διαδικασίας,δηλαδή την συμπλήρωση του μηχανογραφικού.Φυσικά ενδιαφέρομαι μόνο για σχολές της πληροφορικής.Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ανήκω στο 5ο πεδίο(Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).Λογικά με τα μόρια που έχω συγκεντρώσει περνάω στην Αθήνα απλά δεν είναι σίγουρο σε πιο τμήμα θα περάσω.Ενδιαφέρομαι και θα με άρεσε να ασχοληθώ κυρίως με το τεχνικό κομμάτι των υπολογιστών δηλαδή τηλεπικοινωνίες,δίκτυα,πληροφοριακά συστήματα,κτλ.
Γενικά η σειρά που σκεφτόμουν να βάλω τις σχολές αρχικά ήταν:
1.Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών(ΕΚΠΑ)
2.Πληροφορικης(ΟΠΑ)
3.Πληροφορικής(ΠΑΠΕΙ)
4.Ψηφιακών Συστημάτων(ΠΑΠΕΙ)
5.Πληροφορικής και Τηλεματικής(ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ).
Κατά την διάρκεια όμως της χρονιάς και ακόμη και σήμερα,ακούω συνεχώς απόψεις οι οποίες με κάνουν να αλλάζω γνώμη σχετικά με την σειρά στην οποία σας έγραψα.Σαν άτομο επιπλέον θα προτιμούσα να είχα στο πανεπιστήμιο πολλά εργαστήρια και όσο είναι εφικτό να αποφύγω τα πολλά θεωρητικά μαθήματα(δηλαδή θα προτιμούσα να κάνω εργαστήρια στο πανεπιστήμιο πολλές ώρες παρά να διαβάζω τις αντίστοιχες ώρες στο σπίτι).Έχω δει και τα προγράμματα σπουδών του κάθε τμήματος αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει κάπου 100%.Τα πρώτα δύο τα έβαλα με αυτήν την προτεραιότητα επειδή έχω δει σε κατάταξη πανεπιστημίων ότι έχουν υψηλότερη θέση σε σχέση με τα άλλα και το πληροφορικής και τηλεματικής το άφησα τελευταίο επειδή έχω ακούσει απόψεις πως επειδή είναι καινούριο δεν είναι και τόσο καλό παρά τις καλές εγκαταστάσεις που έχει.

Θα ήθελα να ξέρω τις δικές σας απόψεις και προτάσεις σχετικά με αυτά που σας είπα και με ποια σειρά θα με προτείνατε εσείς να βάλω αυτές τις σχολές.Ευχαριστώ για την οποιαδήποτε βοήθεια. :)

drap13

Επειδη και εγω τωρα φτιαχνω μηχανογραφικο θα σου πω οτι ακουω απο τους καθηγητες μου. Καταρχας φαινεται οτι εχεις γραψει 14.000-16000 τωρα με τα πολλα θεωρητικα συμβαινει σε ολα τα ΑΕΙ και δεν μπορεις να κανεις κατι γιαυτο, εξαλλου για να γινεις καλος στον προγραμματισμο πρεπει να ασχολησε σπιτι σου σε πρακτικο επιπεδο περα απο το διαβασμα για την σχολη εγω θα δηλωσω στο μηχανογραφικο οπως ακριβως εχεις δηλωση εσυ απλα θα αλλαξω το χαροκοπειο με των ψηφιακων συστηματων προσωπικη αποψη αλλα τωρα δες τα προγραμματα σπουδων και διαλεξε  ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ:    https://www.dit.hua.gr/images/documents/studies_guide_gr_2014.pdf και ΠΑΠΕΙ:  http://www.cs.unipi.gr/files/odigos-pps-2014-2015.pdf  αν θες τοσο πολυ να κανεις πρακτικη στην σχολη σου τοτε μαλλον πρεπει να κοιταξεις τα ΤΕΙ το προβλημα και το διλημμα που υπαρχει ειναι πως πηγαινω ΤΕΙ και μαθενω πιο πολλα ή πηγαινω ΑΕΙ και εχω καλητερες επιλογες στο μελλον. Τελος θα σου ελεγα να διαλεξεις και μια σχολη που θα ειναι και σχετικα κοντα στο σπιτι σου για να μην βαριεσαι και χανεις μαθηματα γιαυτον τον λογο (ξερω παιδια που πηγαν ΠΑΠΕΙ και το εβγαλαν σε 6 χρονια γιαυτον τον λογο).

Αναστάσιος

Έχω γράψει 15790.Ναι εντάξει σίγουρα υπάρχουν παντού θεωρητικά μαθήματα απλά όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο.Σίγουρα θέλει να ασχολείσαι μόνος σου,αλλά γενικά το λέω επειδή υπάρχουν πράγματα που με αρέσουν περισσότερο από τον προγραμματισμό όπως ανέφερα προηγουμένως.Τα προγράμματα σπουδών τα έχω δει απλά ακόμα δεν είμαι σίγουρος για το αν θα βάλω ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ πιο ψηλά από Ψηφιακών Συστημάτων Πειραιά.Σχετικά με το ΤΕΙ και το ΑΕΙ αυτό ακριβώς που λες σκέφτομαι και εγώ και έχω δώσει προτεραιότητα στα ΑΕΙ.Το ΕΚΠΑ και το ΟΠΑ είναι πιο κοντά από τα υπόλοιπα και είναι περίπου το ίδιο.Μετά πιο μακριά είναι το ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ και περισσότερο το ΠΑΠΕΙ.Δίκιο έχεις σχετικά με την απόσταση γιατί κουράζεσαι αρκετά αλλά γενικά προτιμώ να με αρέσει το τμήμα που θα μπω και ας είναι μακριά.

dkontos

Καλησπέρα και στους δυο σας και συγχαρητήρια για τις επιδόσεις σας.
Τα όσα αναφέρει ο φίλος drap13 είναι σωστά και με βρίσκουν (σχεδόν όλα) σύμφωνο.
Λόγω ηλικίας, σπουδών στην επιστήμη της Πληροφορικής σε διάφορα ιδρύματα η εμπειρία μου με έχει διδάξει τα ακόλουθα:

  • Τα τμήματα του ΕΚΠΑ και του Χαροκόπειου είναι τμήματα που θα σου μάθουν όσα πρέπει να μάθεις γύρω από την συγκεκριμένη επιστήμη. Το τμήμα του ΕΚΠΑ είναι από τα παλαιότερα τμήματα Πληροφορικής στην Ελλάδα με συσσωρευμένη εμπειρία, καλούς και καταξιωμένους καθηγητές, οργανωμένα εργαστήρια και ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών. Το αντίστοιχο του Χαροκόπειου δεν υστερεί στην ουσία αλλά σίγουρα δεν έχει την αίγλη και την αναγνώριση του ΕΚΠΑ. Και στα δύο τμήματα υπάρχουν πολλά θεωρητικά μαθήματα Μαθηματικών αλλά υπάρχουν και μαθήματα Φυσικής.
  • Τα τμήματα του ΟΠΑ και του ΠαΠει είναι τμήματα σε καθαρά Οικονομικά Πανεπιστήμια, αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι αυτών έχουν πάρει και γνώσεις από την Οικονομική Επιστήμη (μπορούν να γραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο). Η οπτική που έχουν τα συγκεκριμένα τμήματα για την  επιστήμη της Πληροφορικής είναι πάντα από την πλευρά των Επιχειρήσεων. Επομένως αυτό τα κάνει να διαφέρουν από τα προηγούμενα 2 τμήματα που ανέφερα. Και εδώ έχουμε πολλά θεωρητικά μαθήματα Μαθηματικών αλλά και μαθήματα Οικονομικής & Διοικητικής Επιστήμης.
  • Η βασική διαφορά που μπορεί κάποιος να βρει μεταξύ ενός τμήματος Πληροφορικής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι σίγουρα το μείγμα θεωρίας και πράξης. Πολλοί πιστεύουν (όπως ο φίλος Anastasios-Rafail) ότι είναι καλύτερα να έχεις πολλές ώρες σε εργαστήριο και λιγότερες σε θεωρητικά μαθήματα. Στην επιστήμη που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε αυτό δεν είναι σωστό, τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν και η τεχνολογία μεταβάλετε με ταχύτατους ρυθμούς. Αγαπητοί φίλοι αν δεν γνωρίζεται την θεωρία πολύ γρήγορα δεν θα προλαβαίνετε τις εξελίξεις. Η γνώση του θεωρητικού υπόβαθρου θα σας κάνει να αφομοιώσετε ευκολότερα τις επερχόμενες αλλαγές και να παραμείνετε ανταγωνιστικοί. Αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημα ενός ΑΕΙ σε σχέση με μια αντίστοιχη σχολή ΤΕΙ.
Ελπίζω να σας βοήθησα να ξεκαθαρίσετε κάπως το τοπίο και σας εύχομαι να κάνετε την πιο σωστή, για εσάς, επιλογή.
   

itt

ΠαράθεσηΤα τμήματα του ΟΠΑ και του ΠαΠει είναι τμήματα σε καθαρά Οικονομικά Πανεπιστήμια, αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι αυτών έχουν πάρει και γνώσεις από την Οικονομική Επιστήμη (μπορούν να γραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο). Η οπτική που έχουν τα συγκεκριμένα τμήματα για την  επιστήμη της Πληροφορικής είναι πάντα από την πλευρά των Επιχειρήσεων. Επομένως αυτό τα κάνει να διαφέρουν από τα προηγούμενα 2 τμήματα που ανέφερα. Και εδώ έχουμε πολλά θεωρητικά μαθήματα Μαθηματικών αλλά και μαθήματα Οικονομικής & Διοικητικής Επιστήμης.

Αυτό που γράφεις δεν ισχύει για του τμήμα του Πειραιά. Παρόλου έχεις τη δυνατότητα να εγγραφείς στο ΟΕΕ, (κάτι που δεν κάνει κανένας anyway) δεν έχει καμία σχέση με οικονομικά, υπο την έννοια ότι δεν υπάρχουν μαθήματα κορμού που αφορούν οικονομικά.

evry

Ισχύει αυτό που λέει ο itt. Και τα δυο τμήματα είναι αμιγή τμήματα πληροφορικής, απλά δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις και 1-2 μαθήματα οικονομικών, σε συνεργασία και με άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.
Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι τι κερδίζεις αν γραφτείς στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Δηλαδή τι παραπάνω μπορείς να κάνεις?
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Αναστάσιος

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα.Ο καθηγητής μου της πληροφορικής στο φροντιστήριο με πρότεινε(με βάση τα χαρακτηριστικά μου σαν μαθητής) να αποφύγω καλύτερα το ΕΚΠΑ λόγω των μαθημάτων της φυσικής που υπάρχουν τα οποία μπορεί να με ζορίσουν επειδή πολλές φορές ζορίζουν και καλούς μαθητές,αρχικά επειδή είμαι από 5ο πεδίο το οποία δεν έχει φυσική και επιπλέον έχω πολλά κενά από παλιά επειδή δεν διάβαζα καθόλου στην πρώτη λυκείου και επειδή και στην δευτέρα λυκείου δεν είχα ικανοποιητικές επιδόσεις.Εσείς τι πιστεύεται σχετικά με αυτό;

Αναστάσιος

Επιπλέον,ακούω από πολλούς πως συνήθως κάθε πανεπιστήμιο στα μεταπτυχιακά παίρνει πιο εύκολα δικούς του απόφοιτους παρά άλλων πανεπιστημίων(χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό ειδικές περιτώσεις ατόμων με πολύ υψηλό βαθμό πτυχίου κτλ).Γνωρίζεται αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο και πιστεύεται θα ήταν αυτό σωστό κριτήριο επίλογης σχολών(δηλαδή με βάση και το κάτα πόσο με ενδιαφέρουν τα μεταπτυχιακά του κάθε πανεπιστημίου);

itt

Παράθεση από: evry στις 25 Ιουν 2016, 09:17:25 ΠΜ
Ισχύει αυτό που λέει ο itt. Και τα δυο τμήματα είναι αμιγή τμήματα πληροφορικής, απλά δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις και 1-2 μαθήματα οικονομικών, σε συνεργασία και με άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.
Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι τι κερδίζεις αν γραφτείς στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Δηλαδή τι παραπάνω μπορείς να κάνεις?

Δεν νομίζω ότι κερδίζεις τίποτα. Απλά ο νόμος 1100/1980 που αφορά το θεσμικό πλαίσιο του ΟΕΕ αναφέρει ότι υποχρεωτικά πρέπει να εγγραφείς στο ΟΕΕ εφόσον χρησιμοποιείς το πτυχίο σου για επαγγελματικούς λόγους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Επειδή προφανώς δεν θα πας σε σχολή πληροφορικής για να να γίνεις φοροτεχνικός ή λογιστής, κάνεις δεν ασχολείται να εγγραφεί.

dkontos

Παράθεση από: itt στις 25 Ιουν 2016, 02:50:04 ΠΜ
Αυτό που γράφεις δεν ισχύει για του τμήμα του Πειραιά. Παρόλου έχεις τη δυνατότητα να εγγραφείς στο ΟΕΕ, (κάτι που δεν κάνει κανένας anyway) δεν έχει καμία σχέση με οικονομικά, υπο την έννοια ότι δεν υπάρχουν μαθήματα κορμού που αφορούν οικονομικά.

Αγαπητέ συνάδελφε,
δεν μίλησα για οικονομικά μαθήματα στα μαθήματα κορμού, το ΠαΠει σίγουρα είναι ένα "καθαρά" Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι επιλογές μαθημάτων που έχεις στο συγκεκριμένο τμήμα Πληροφορικής έχουν να κάνουν με την Διοικητική Επιστήμη και τα Οικονομικά (Management, Logistics κλπ.)
Το ότι κανείς δεν γράφετε στο ΟΕΕ δεν σημαίνει ότι δεν έχει την δυνατότητα. Μην ξεχνάς ότι το συγκεκριμένο παιδί προέρχεται από μια κατεύθυνση Οικονομίας & Πληροφορικής κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, δεν μπορείς να ξέρεις αν τον ενδιαφέρει ή όχι.
Θα συμφωνήσω βέβαια ότι αυτό δεν σε κάνει οικονομολόγο γιατί στο συγκεκριμένο τμήμα δεν διδάσκεσαι την επιστήμη των οικονομικών, αλλά μπορείς να πάρεις αρκετές γνώσεις που αφορούν την Διοικητική Επιστήμη.

Αναστάσιος

Προς το παρόν με ενδιαφέρει καθαρά η πληροφορική.Δηλαδή στο πανεπιστήμιο δεν έχω σκοπό να επιλέξω οικονομικά μαθήματα,εκτός αν αλλάξω άποψη και δω ότι με ενδιαφέρει κάτι κάτα την διάρκεια των σπουδών μου.Θα ήθελα αν γίνεται να δείτε τις δύο ερωτήσεις που έκανα προηγουμένως και να με πείτε την άποψή σας και αυτά που γνωρίζεται σχετικά με αυτές.

dkontos

Δεν θα διαφωνήσω με τον καθηγητή σου, σίγουρα η Φυσική σύμφωνα με αυτά που μου λες, θα σε δυσκολέψει αρκετά.
Από την άλλη όμως δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.
Εάν δεν σε ενδιαφέρουν τα οικονομικά και η διοικητική επιστήμη το τμήμα του ΕΚΠΑ είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή.
Το πρόγραμμα σπουδών του είναι ανανεωμένο, σύγχρονο και σου δίνει πολλές επιλογές.
Το πτυχίο του ΕΚΠΑ σαφώς είναι "δυνατό χαρτί" και εγώ θα έλεγα ότι αξίζει να το προσπαθήσεις.

Το μεταπτυχιακό σε μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από την πορεία σου στο προπτυχιακό.
Τα καλά αποτελέσματα του πρώτου πτυχίου, η καλή συνεργασία με καθηγητές θα σε οδηγήσουν ευκολότερα σε μια θέση μεταπτυχιακού της επιλογής σου.
Σίγουρα υπάρχουν προτιμήσεις γιατί την επιλογή την κάνουν άνθρωποι και όχι μηχανές αλλά οι καλές επιδόσεις και η προσπάθεια αμείβονται.

Αναστάσιος

Ναι και εγώ αυτό πιστεύω γιατί και σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα αυτό είναι που με ενδιαφέρει περισσότερο καθώς από τα μαθήματα που βλέπω ότι υπάρχουν σε όλα τα πανεπιστήμια,τα μαθήματα σχετικά με δίκτυα και τηλεπικοινωνίες είναι από αυτά που με τραβάνε περισσότερο το ενδιαφέρον.Βέβαια τα μόρια που έχω συγκεντρώσει με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών δεν νομίζω πως θα είναι αρκετά για να περάσω στο ΕΚΠΑ,εκτός αν είμαι τυχερός τελικά.

Σίγουρα χρειάζεται ένας καλός βαθμός στο προπτυχιακό για να σε δεχτούνε σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.Απλά ήθελα να γνωρίζω αν όντως η καλή συνεργασία με τους καθηγητές σε δίνουν πλεονέκτημα στο πανεπιστήμιο στο οποίο έχεις πάρει το προπτυχιακό σου,ώστε να σε έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε δεχτούνε για μεταπτυχιακό.

evry

Τηλεπικοινωνίες = Φυσική + Μαθηματικά + Πληροφορική + ...
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Αναστάσιος

Ναι το γνωρίζω.Αλλά από την άλλη μεριά παρατηρώ ότι σε κανένα από τα μεταπτυχιακά τα οποία έχουν σχέση με τηλεπικοινωνίες δεν υπάρχει κάποιο μάθημα φυσικής,εκτός αν κάνω εγώ κάποιο λάθος.