Δηλωτικές και Εκτελεστέες εντολές

Ξεκίνησε από Καρκαμάνης Γεώργιος, 26 Σεπ 2008, 10:27:31 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Καρκαμάνης Γεώργιος

Συνάδερφοι θα ήθελα την αποψή σας για το εξής παρακάτω θέμα:
Στο σχολικό βιβλίο αναγράφει ότι η λέξη Αλγόριθμος θεωρείται ώς δηλωτική εντολή και η λέξη Διάβασε ως εκτελεστέα. Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί κάποιος να πεί ότι τα Δεδομένα, Αποτελέσματα, Τέλος μπορούν να θεωρηθούν ως δηλωτικές εντολές;
Περιμένω τις απόψεις σας.

Laertis

Ακριβώς ...Είναι δηλωτικές εντολές
Οι εντολές αυτές δεν εκτελούνται απο τον υπολογιστή αλλά υποδηλώνουμε π.χ την είσοδο ή την έξοδο δεδομένων με τις οποίες όμως δεν ασχολείται ο αλγόριθμος. Απλά δηλώνουν την ύπαρξη εισόδου και εξόδου στον αλγόριθμο.
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

Καρκαμάνης Γεώργιος

OK Laertis
Ήθελα να δω  απόψεις και άλλων συναδέρφων για το ποιες άλλες εντολές μπορούν να θεωρηθούν ως δηλωτικές εκτός από το "Αλγόριθμος" που αναφέρει το βιβλίο.

P.Tsiotakis

Σαφέστατα το Τέλος, όπως και το Αλγόριθμος είναι δηλωτική.

Και τα Δεδομένα, Αποτελέσματα ως δηλωτικές θα τις χαρακτήριζα, όπως και την πρώτη γραμμή μιας διαδικασίας/συνάρτησης (με τις παραμέτρους τους)...

ntzios kostas

Απλά να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ψευδογλώσσα δεν απευθύνεται άμεσα σε υπολογιστή, αλλά έμμεσα. Υποτίθεται ότι τον αλγόριθμο θα τον πάρει κάποιος και θα τον κάνει κώδικα. Έτσι με αυτές τις εντολές δηλώνουμε στον κάποιον τι χρειάζεται ο αλγόριθμος για δεδομένα και τι δίνει ως αποτελέσματα. Δεν μας ενδιαφέρει να του περιγράψουμε τη διαδικασία εισαγωγής των τιμών εισόδου, ούτε την εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Πιο κατανοητές οι έννοιες δεδομένα/ αποτελέσματα γίνονται στους πίνακες.
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

karaberis

Νομίζω ότι ως δηλωτική πρέπει να θεωρείται και η εντολή σχολίων (το θαυμαστικό).

Φιλικά

sstergou

Δεν νομίζω πως τα σχόλια αποτελούν κάποιου είδους εντολή αφού αγνοούνται πλήρως και δεν δίνουν κάποια επιπλέον οδηγία-πληροφορία σε αυτόν που εκτελεί τον αλγόριθμο.

Καρκαμάνης Γεώργιος

Τα σχόλια δεν ανήκουν στις δηλωτικές και πόσο μάλλον στις εκτελεστέες εντολές καθώς αποτελούν επεξηγηματικές εκφράσεις

pgrontas

Νομίζω ότι ο συνάδελφος δεν αναφέρθηκε στα ίδια τα σχόλια, αλλά στην εντολή που μαρκάρει την έναρξη των σχολίων.
Συμφωνώ και εγώ ότι θα πρέπει να το κατατάξουμε στις δηλωτικές.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

andreas_p

Το   !    είναι ένας ειδικός χαρακτήρας (στην ψευδογλώσσα αλλά  και στη ΓΛΩΣΣΑ) με συγκεκριμένη έννοια και λειτουργία.  Δηλωτικές εντολές είναι :  Αλγόριθμος,  Τέλος,   ΑΡΧΗ  , ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  κτλ.

ΑΠ

Καρκαμάνης Γεώργιος

Θα συμφωνήσω με τον andreas_p  ότι το ! δεν ανήκει στις δηλωτικές εντολές. Ομοίως και το &, καθώς και τα δυο είναι ειδικά σύμβολα που προσδιορίζουν συγκεκριμένη λειτουργία και όχι εντολές.

despoina

Η εντολή εκχώρησης είναι λοιπόν εκτελεστέα εντολή. Σωστά;

Νίκος Αδαμόπουλος


despoina

Είναι σίγουρο αυτό;;;Γιατί από το βιβλίο καταλαβαίνω ότι εκτελέστεες λέγονται οι εντολές εισόδου και εξόδου...

Νίκος Αδαμόπουλος

Εκτελεστέες είναι οι εντολές που εκτελούνται...