Διανομές για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης(Edu-Distributions)

Ξεκίνησε από Δημήτρης Γκίνης, 29 Μαρ 2017, 08:31:51 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Δημήτρης Γκίνης

Γεια χαρά σε όλους.
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς είδατε αυτό:
https://github.com/itminedu/edu_distributions/blob/master/README.md
Έχει ασχοληθεί κανείς ώστε να μας μεταφέρει εντυπώσεις/γνώμες;
Φαντάζομαι αφορά stand-alone εγκαταστάσεις.
Δεν είδα να γράφει πουθενά για thin/fat clients.
Φανταζόμουνα ότι εγκαταστάσεις σε σχολικά εργαστήρια ανοιχτού λογισμικού με λειτουργικό Ubuntu/linuxκαι αρχιτεκτονική server/clients θα υποστηρίζονταν επισήμως.
Αυτό τι είναι;
Μήπως σπαταλώνται resources ή κάνω λάθος;

mour


alkisg

Συνάδελφοι οι παραπάνω "διανομές" δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το έργο Ubuntu/LTSP/sch-scripts/epoptes της υπηρεσίας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ (http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP).
Είναι ανεξάρτητο έργο το οποίο δεν γνωρίζω τι στόχους έχει. Τους είχα υποβάλει σχετικά ερωτήματα καθώς και πρόταση συγχώνευσης με την υπάρχουσα προσπάθεια, αλλά ενώ μέχρι κάποια στιγμή ήταν σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραχθούν τέτοιες "διανομές", στη συνέχεια προχώρησαν και τις δημοσίευσαν χωρίς να γνωρίζω γιατί.

Η υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ προσέφερε τα παρακάτω:

  • Ανάπτυξη λογισμικών LTSP, sch-scripts, epoptes, που είναι καταξιωμένα διεθνώς.
  • Πακετάρισμα πάνω από 10 GB εκπαιδευτικών λογισμικών και διάθεσή τους μέσω αποθετηρίου.
  • Online διάθεση πολλών εκπαιδευτικών λογισμικών, http://ts.sch.gr/software.
  • Υποστήριξη μέσω του παρόντος φόρουμ.
  • Υποστήριξη μέσω συνομιλιών IRC, http://ts.sch.gr/wiki/IRC.
  • Απομακρυσμένη βοήθεια μέσω VNC.
  • Υποστήριξη μέσω δελτίων στο http://helpdesk.sch.gr.
  • Εκτενής τεκμηρίωση στο wiki http://ts.sch.gr/wiki.
  • Ενεργή συμμετοχή σε ένα σωρό bug trackers ώστε να επιλύονται τα σφάλματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί κατά τη χρήση Ubuntu/LTSP, σε οποιοδήποτε λογισμικό.
Αυτά αντιστοιχούν σε πολλά ανθρωποέτη εργασίας και συνεχούς υποστήριξης. Γι' αυτό και χιλιάδες σχολεία προτίμησαν αυτήν τη λύση.

Αντίθετα, η δημιουργία "διανομών" αντιστοιχεί σε λιγότερο από έναν ανθρωπομήνα δουλειάς, δεν προσφέρει (από μόνη της) καμία εγγύηση μελλοντικής υποστήριξης, και ουσιαστικά αντικαθιστά μία εντολή "apt-get install dimotiko/gymnasio/lykeio/klp" που θα εγκαθιστούσε τα σχετικά λογισμικά μέσω Internet.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο και η Τεχνική Στήριξη δεν θα δημιουργήσει Live CDs για την 16.04, αφού δεν χρειάζονται πια. Ο λόγος που είχαμε φτιάξει για την 12.04, ήταν επειδή δεν υπήρχαν Live CDs με το περιβάλλον "gnome flashback" που θέλαμε για να παίζουν καλύτερα οι παλιοί υπολογιστές. Τώρα που υπάρχει το Ubuntu MATE 16.04, μπορούμε να εγκαταστήσουμε όλα τα σχολεία με αυτό, και στη συνέχεια με μια εντολή "apt-get install" να βάλουμε όλα τα εκπαιδευτικά λογισμικά.

Επομένως όποιος θέλει τις παραπάνω ^ μεθόδους υποστήριξης από την υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ, ας ακολουθήσει αυτόν τον οδηγό: Πιλοτικές εγκαταστάσεις Ubuntu 16.04.
Αντίθετα, οι "διανομές" που αναρτήθηκαν στο github δεν υποστηρίζονται από την υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης.

Δημήτρης Γκίνης

Ευχαριστούμε για την κατατοπιστικότατή απάντηση Άλκη.
Κάτι τέτοιο εννοούσα όταν έγραφα για σπατάλη πόρων, δεν μπορεί να αγνοηθεί δουλειά τόσων ετών πάνω στην οποία στηρίζονται τόσα σχολεία και συνάδελφοι.

odysseas

Ελλείψει άλλου μέσου επικοινωνίας, προσωπικά υπέβαλλα ένα issue στο github, όπως προτείνεται στη σχετική ανακοίνωση. Θα ήθελα όμως να τους γράψω περισσότερα και πιο τεκμηριωμένα, οπότε αν έχετε υπόψη κάποιο άλλο τρόπο (έστω και μια διεύθυνση e-mail) κοινοποιήστε την εδώ.

Νομίζω ότι ως κοινότητα θα πρέπει να τους "ενοχλήσουμε" λιγάκι για να δείξουμε ότι, αντί για ανούσιες επικοινωνιακές κινήσεις (και αυτή δεν είναι η μόνη), θα θέλαμε να συνεχίσουν να στηρίζονται και να διαδίδονται οι αξιόπιστες λύσεις που χρησιμοποιούμε τόσα χρόνια.

Δημήτρης Γκίνης


Yannis Siahos

Να συμπληρώσω στα όσα έγραψε ο Άλκης ότι το έργο της Τεχνικής Στήριξης στο LTSP (που συμπληρώνει 10 χρόνια ανάπτυξης - υποστήριξης φέτος) έχει απλοποιήσει τη διαχειριστική λειτουργία του ΣΕΠΕΗΥ με το LTSP και εξηγώ:

Τα παλιά PCs (που πλέον είναι τα Pentium IV και Pentium III) είναι thin clients ενώ τα πιο καινούρια LTSP fat clients αλλά μόνο στον εξυπηρετητή γίνονται εγκαταστάσεις - συντηρήσεις κτλ

Στην Αιτ/νία το 95% των σχολείων έχει Pentium III & Pentium IV με 256/512 RAM. Σε αυτά τα PCs είναι προφανές ότι δεν μπορεί να στηθεί οποιαδήποτε νέα διανομή. Άρα δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω feedback από πραγματικές συνθήκες χρήσης για τις διανομές του υπουργείου.

Αλλά και στο 5% που θα μπορούσε, γιατί να αυξήσω το κόστος διαχείρισης στο συνάδελφο που είναι υπεύθυνος, και να πρέπει να συντηρεί τη διανομή σε 12 PCs;

Και αν υπάρχει πρόβλημα, που θα απευθύνονται τα σχολεία και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ; Η υποστήριξη φεύγει εκτός helpdesk; Αν όχι, θα υπάρξει ΚΕΔΟ υποστήριξης για τις συγκεκριμένες διανομες;

Τέλος θυμίζω ότι στην Τεχνική Στήριξη είχε γίνει επιμόρφωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ στη λύση του LTSP, το 2007 & 2008 αν θυμάμαι καλά, κατόπιν στο στο 1ο επίπεδο ΤΠΕ υπήρξε μία αρχική ενημέρωση των ΠΕ19/20 σε θέματα LTSP και τέλος το διάστημα 2012-2014 επιμορφώθηκαν ~2.000 ΠΕ19/20 με τα 5ωρα βιωματικά σεμινάρια στα εργαστήρια σε 50 πόλεις στην Ελλάδα.

Καταλήγω στο ότι υπάρχει ένα έργο με μεγάλη εμπειρία, με μεγάλη εγκατεστημένη βάση (~1.500 εργαστήρια), με καταξιωμένες δομές υποστήριξης, με επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς στη λύση, με αποτελέσματα που ζηλεύουν οι άλλες χώρες, με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να το αναφέρει ως  το πιο επιτυχημένο παράδειγμα που θα συνεχιστεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών (συμπληρώθηκε 1 χρόνος από την ανακοίνωση Φίλη) και μετά σιγή ασυρμάτου.....

Τα ίδια βέβαια συμβαίνουν και με το σύνολο των έργων του ΠΣΔ, τα γνωρίζετε...

Ξαναγυρίζουμε σε λύσεις που θα ξανα-ανακαλύψουν τον τροχό και σε 10 χρόνια θα είμαστε, εδώ που είμαστε σήμερα;

ark


apapakL

Μετά από μήνυμα που έστειλα στο github ---> https://github.com/itminedu/edu_distributions/issues/1

εκφράζοντας τις απόψεις που έχουν κατατεθεί και εδώ έλαβα απάντηση που λέει οτι οι εν λόγω διανομές φτιάχτηκαν στο πλαίσιο μια πρώτης φάσης για να τεσταριστεί το λογισμικό από τους εκπαιδευτικούς των διαφόρων βαθμίδων, και θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση που θα στηρίζεται στο Ubuntu Mate.

Παραθέτω αυτούσια την απάντηση:

"Αγαπητέ Ανδρέα

Η παρούσα δράση δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από την παλιά. Οι έτοιμες διανομές που είδες χρησιμοποιούνται κυρίως για το γρήγορο testing του εκπαιδευτικού περιεχομένου που περιλαμβάνουν, από τους τελικούς χρήστες και ειδικές ομάδες αξιολόγησης του ΙΕΠ μέσω της διάθεσης τους σε VM image πέρα από το automated ISO. Εχουμε αναπτύξει διανομές σε Ubuntu Mate με την ίδια περίπου αυτοματοποίηση, που τις έχουμε ήδη εγκαταστήσει στους υπολογιστές διαγωνισμού για την περιφέρεια νοτίου αιγαίου απλώς δεν έχουμε κάνει ακόμα διαθέσιμα τα download links. Σε συννενόηση με τον υπεύθυνο της ομάδας τεχνικής στήριξης περνάμε στην δεύτερη φάση που θα περιλαμβάνει installation client GUI που αναπτύχθηκε από εμάς, το οποίο εκτελείται μετά την βασική εγκατάσταση του Ubuntu Mate ώστε ο τελικός χρήστης να επιλέγει ποιά πακέτα εκπαιδευτικού λογισμικού θέλει να εγκαταστήσει αυτόματα σε σχέση με τώρα που ανάλογα με την βαθμίδα γίνεται ένα default installation επιλεχθέντων πακέτων. To ubuntu mate είναι συμβατό και με την διαδικασία fat client/diskless client LTSP της τεχνικής στήριξης για τα 1500 σχολεία που αναφέρεσαι διότι το υποστηρίζει ο γκουρού Αλκης Γεωργόπουλος. Δυστυχώς δεν γνωρίζω να σου απαντήσω για την πολιτική που ακολουθείται σε σχέση με τις παλιές ομάδες ανάπτυξης στον διόφαντο, όπως γνωρίζεις μετά την απώλεια του τριώρου υποστήριξης του εργαστηρίου πληροφορικής αρκετοί από εμάς τους συναδέλφους πληροφορικής αναγκασθήκαμε να ενταχθούμε σε ομάδες ανάπτυξης λογισμικού από το να πηγαινοερχόμαστε σε 8 σχολεία χωρίς αποζημίωση για τα έξοδα μετακίνησης. Οι συμβατικές υποχρεώσεις των ομάδων αυτών είναι η παράγωγή εφαρμογών Web, mobile, συστημάτων δια-λειτουργικότητας (Web Services, Enterprise Service Bus) και διανομών Linux εκπαιδευτικού λογισμικού και προγραμματιστών δημοσίου τομέα.

.............
"

Περισσότερα στο ακόλουθο link -->  https://github.com/itminedu/edu_distributions/issues/1