Σχολή εμποροπλοιάρχων

Ξεκίνησε από likoyrgos, 23 Σεπ 2016, 09:07:41 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

likoyrgos

Ο γιός ενός φίλου μου ,  με ρώτησε αν είναι ευκολότερο να μπει κάποιος στην εν λόγω σχολή απο το ΕΠΑ.Λ . Εσείς τι λέτε;

linap

Ναι είναι πιο εύκολο, γιατί δίνουν τέσσερα μαθήματα, και έχουν και τη διέξοδο χωρίς πανελλαδικές αλλά με βαθμό απολυτηρίου, όπου εκεί έχουν μεγαλύτερο συνήθως απολυτήριο από ότι από ένα γενικό λύκειο.

linap

Διόρθωση, ζητώ συγνώμη, και από το γενικό τέσσερα δίνουν τώρα, αλλά η ύλη του ΕΠΑΛ είναι σαφώς μικρότερη και οι πανελλαδικές πολύ ευκολότερες.

likoyrgos


zsdregas

Κανείς δεν ξέρει πως θα είναι οι βάσεις όταν θα δίνει πανελλήνιες.
Η βάση των πλοιάρχων φέτος από ΕΠΑΛ είναι 1539 και των μηχανικών 1568 μόρια με άριστα το 2000.
Καλό είναι να διαβάσεις την προκήρυξη εισαγωγής στις σχολές ΑΕΝ και την απόφαση καθορισμού του αριθμού των σπουδαστών που θα εισαχθούν σε αυτές. Αυτές αλλάζουν κάθε χρόνο και συνήθως εκδίδονται μέσα στον Ιούνιο αλλά πάνω κάτω λένε τα ίδια πράγματα κάθε χρόνο.
Εκεί θα βρεις πόσες θέσεις αντιστοιχούν σε μαθητές ΓΕΛ και πόσες ΕΠΑΛ. Φέτος πχ, από πανελλήνιες το ποσοστό των θέσεων ήταν 50% ΓΕΛ και 20% ΕΠΑΛ. 
Οι μαθητές εισάγονται στις ΑΕΝ με πανελλήνιες και ως επιλαχόντες. Η αναλογία εισακτέων αναφέρεται στην προκήρυξη. Επιλαχών σημαίνει ότι δεν πέτυχε στις πανελλήνιες και εισάγεται με άλλα κριτήρια. Φυσικά, και οι μαθητές του ΓΕΛ μπορούν να εισαχθούν σαν επιλαχόντες. Ένα από τα κριτήρια είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Άλλα είναι τα κοινωνικά κριτήρια: τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ορφανά παιδιά κ.α., πιστοποίηση αγγλικών και ναυτική προϋπηρεσία.
Όλα τα κριτήρια, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ποιοι τίτλοι αγγλικών μετράνε και πόσα μόρια δίνουν, οι προθεσμίες και η διαδικασία υποβολής της αίτησης, αναγράφονται στην προκήρυξη.


Τι ισχύει στα ΕΠΑΛ;
Στη Β Τάξη κάνεις μαθήματα τομέα πια και στη Γ ειδικότητας. Δηλ, στη Β κάνει, εκτός τα γενικής, μαθηματικά, φυσική, γλώσσα, κλπ,  μαθήματα που αφορούν πλοιάρχους και μηχανικούς ΕΝ, μεταξύ άλλων Ναυσιπλοΐα, Ναυτική Μηχανολογία. Στην τρίτη που ο μαθητής θα διαλέξει ειδικότητα, πλοίαρχος ή μηχανικός, κάνει 23 ώρες μαθημάτων της ειδικότητάς του.
Τα μαθήματα των πανελληνίων είναι 4, όσα πια και στο ΓΕΛ. 2 κοινά για όλες τις ειδικότητες Γλώσσα και Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας, διαφορετικά για κάθε ειδικότητα. Στους πλοιάρχους είναι Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Μεταφορά Φορτίων ΙΙ. Στους μηχανικούς είναι Στοιχεία Μηχανών και Μηχανές Πλοίου ΙΙ.
Η μεγάλη διαφορά είναι στη βαρύτητα κάθε μαθήματος στις πανελλήνιες.
Ο βαθμός της Γλώσσας και των Μαθηματικών πολλαπλασιάζεται επί 1,5.
Ο βαθμός των μαθημάτων ειδικότητας πολλαπλασιάζεται επί 3,5.
Αποφοιτώντας από το ΕΠΑΛ ένας μαθητής έχει απολυτήριο, ισότιμου με του ΓΕΛ και πτυχίο. Το πτυχίο από το ναυτιλιακό τομέα επιτρέπει στους απόφοιτους να φτάσουν στο βαθμό του 2ου καπετάνιου ή μηχανικού, μόνο με το πτυχίο του ΕΠΑΛ και χωρίς πτυχίο ΑΕΝ. Βέβαια, θέλει πολύ προσπάθεια και περισσότερο χρόνο υπηρεσίας αλλά είναι μια σημαντική δυνατότητα.




linap

Για να ενημερωθείς σίγουρα για το καθεστώς, δες την προκήρυξη.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες, 1η γενική κατηγορία (με Πανελλαδικές, τόσο από ΓΕΛ όσο και από ΕΠΑΛ), και 2η γενική κατηγορία (με απολυτήριο λυκείου, τόσο ΓΕΛ, όσο και ΕΠΑΛ).
Στη 2η γεν κατηγορία εισάγονται απόφοιτοι ΕΠΑΛ ναυτιλιακού τομέα με μεγαλύτερο ποσοστό(8%), αλλά και άλλων τομέων(5%). Στο σχολείο που εργάζομαι, καθώς δεν υπάρχει ειδικότητα ναυτιλιακά, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μαθητές να εισάγονται μόνο με το απολυτήριό τους (μετράει ο βαθμός απολυτηρίου, πτυχία στα αγγλικά, ναυτιλιακή προϋπηρεσία αν υπάρχει κλπ.) Αν δεν τους πάρουν στην αρχή, έχουμε δει να μπαίνουν Οκτώβρη, Νοέμβρη, ακόμα και Δεκέμβρη ως επιλαχόντες.
Στις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ (1η γενική κατηγορία), δεν έχει σημασία η ειδικότητα. Μόνο τα μόρια.
Για περισσότερα κοίταξε την προκήρυξη, η οποία θέλει πολύ προσεκτικό διάβασμα. Για τυχόν απορίες συγκεκριμένες, απευθύνσου τηλεφωνικά σε κάποια από τις σχολές ΑΕΝ.
Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι  :)

likoyrgos

Σ' ευχαριστώ πολύ !! Ήσουν κατατοπιστικότατος  ;)