Παν. Πελοππονήσου VS ΤΕΙ Αθήνας

Ξεκίνησε από Numbrown, 30 Ιουν 2017, 02:51:30 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Numbrown

Καλησπέρα. Φοιτώ στο ΤΕΙ Αυτοματισμού (Πειραιά) από το 2013.
Τα 4 αυτά χρόνια δεν ασχολήθηκα σοβαρά με τη σχολή κυρίως επειδή δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αντικείμενο, οπότε φέτος αποφάσισα να ξαναδώσω πανελλήνιες με σκοπό να σπουδάσω πληροφορική.

Τα μόρια που έβγαλα είναι 12.457, που σημαίνει ότι δεν "πιάνω" ΕΚΠΑ, ΟΠΑ ή ΠΑΠΕΙ και λογικά ούτε ΧΑΡΟΚΟΠΟΙΟ.
Η βάση του ΤΕΙ Αθήνας είναι επίσης υψηλή και πιθανότατα δε την πιάνω, παρ'όλα αυτά θα ήθελα να κάνω ένα σωστό μηχανογραφικό για παν ενδεχόμενο, εφόσον ακούγετε και ότι θα πέσουν πολύ οι βάσεις στο 5ο πεδίο.
Το δίλημμα μου είναι η επιλογή ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πελοππονήσου και το ΤΕΙ Αθήνας.

Για το Πελοππονήσου δεν έχω ακούσει τίποτα. Το πρόγραμμα σπουδών φαίνεται καλό αλλα θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποδομές (αν και απ' ότι πιστεύω είναι καλες) και για το επίπεδο σπουδών και καθηγητών.

Για το ΤΕΙ Αθήνας ακούω καλά λόγια και το πρόγραμμα σπουδών φαίνεται επίσης πολύ ενδιαφέρον. Εδώ το μόνο που με ανυσηχεί είναι η προσβασιμότητα σε μεταπτυχιακά προγράμματα λόγω του ότι είναι ΤΕΙ.
Έχω πρόσβαση σε διαφορετικά μεταπτυχικά μόνο και μόνο επειδή το μεν είναι ΑΕΙ και το δε ΤΕΙ; Και είναι αυτό σημαντικό κριτήριο για την επιλογή σχολής;

dkontos

Πρώτα από όλα καλά αποτελέσματα.

Μεγάλο λάθος που δεν παρακολούθησες την σχολή στην οποία είχες περάσει, είναι από τα καλύτερα τμήματα στην Ελλάδα στο είδος της και έχει μεγάλη συγγένεια με την Πληροφορική και την Τεχνολογία.

Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να κάνω σύγκριση ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επειδή βλέπω όμως ότι έχεις κάποιες αναστολές με την ονομασία των ΤΕΙ θα σε ενημερώσω ότι ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι ξεκινά η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων ΤΕΙ του λεκανοπεδίου (Αθήνας και Πειραιά) και η μετονομασία τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.  (http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/panepistimio-dytikis-attikis-sto-mihanografiko-toy-2018)
Επομένως είναι η τελευταία φορά που θα τα δεις με αυτές τις ονομασίες και αυτά τα προσφερόμενα τμήματα σε μηχανογραφικό.

Επίσης θα ήθελα να σου επισημάνω να προσέξεις πολύ τα όσα γράφονται για μεγάλη πτώση σε βαθμολογίες και βάσεις στο 5ο πεδίο, δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Ακόμη τα στατιστικά των βαθμολογιών δεν έχουν ανακοινωθεί και όλοι κάνουν προβλέψεις. Μην ξεχνάς επίσης ότι πλέον όλες οι σχολές πληροφορικής ανήκουν και στο 2ο αλλά και στο 5ο πεδίο και θα είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις κάποιες προβλέψεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το μηχανογραφικό σου να το φτιάξεις βάση των επιθυμιών σου και όχι βάση των προβλέψεων που ακούς ή διαβάζεις στο διαδίκτυο.
Και πάλι καλά αποτελέσματα.

Numbrown

#2
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Σίγουρα έκανα μεγάλο λάθος που ούτε την παρακαλούθησα αλλά ούτε προσπάθισα για κάτι διαφορετικό νωρίτερα. Δεν είναι σκόπιμο ωστόσο να συζητήσουμε τα λάθη μου εδώ πέρα.

Για το πόσο καλό είναι το τμήμα αυτοματισμού... αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι και καλύτερα απ' όλους εφόσον είμαι 4 χρόνια στη σχολή.
Στο thread είπα ότι "δεν ασχολήθηκα σοβαρά με τη σχολή", παρ' όλα αυτά έχω παρακολουθήσει 5 από τα 7 εξάμηνα, έχω περάσει αρκετά μαθήματα και έχω "φάει" άπειρες ώρες στη σχολή για να έχω μια τελείως ολοκληρωμένη εικόνα για αυτή.

Ο Αυτοματισμός έχει μέλλον και απορροφησιμότητα ακόμη και στην Ελλάδα και γι αυτό ακούς καλά λόγια.
Η οργάνωση του τμήματος ωστόσο είναι κακή και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα εργαστήρια. Το επίπεδο σπουδών είναι μέτριου επιπέδου.

Δεν είναι αυτός όμως ο λόγος που ξαναέδωσα πανελλήνιες. Όποιος κάνει συνειδητά την επιλογή να σπουδάσει στο ΤΕΙ Αυτοματισμού, παρ' όλα τα στραβά του, του το προτείνω!! Έτσι κι αλλίως πόσα τμήματα έχουν καλή οργάνωση στην Ελλάδα;;

Ο λόγος που θέλω να αλλάξω τμήμα είναι καθαρά προσωπικός, και έχω αποφασίσει τι θέλω να κάνω και πώς θα το πετύχω αυτό.
Στο post αυτό ζητάω μόνο πληροφορίες για:
1. Το τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΠαΠελ
2. Το ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής Αθήνας
3. Τα κριτήρια εισαγωγής σε μεταπτυχιακά

Για παράδειγμα, ένα μεταπτυχιακό που με ενδιαφέρει πολύ είναι αυτό: http://alma.di.uoa.gr/el
και απ' ότι έχω καταλάβει δέχεται μόνο άτομα από ΑΕΙ.

Όσο αφορά στην συγγενικότητα Αυτοματισμού-Πληροφορικής...  δεν έχεις και πολύ δίκιο.
Ναι, είναι συγγενικός κλάδος, αλλά ιδιαίτερα ειδικευμένος, πράγμα που περιορίζει τις επιλογές του απόφοιτου.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Αυτοματισμός έχει θέση σε ένα μεταπτυχιακό και όχι σε προπτυχικό επίπεδο.

Υπάρχουν δύο λόγοι που κάνω διάκριση ανάμεσα σε ΤΕΙ-ΑΕΙ
1. Κάποια μεταπτυχιακά δε δέχονται άτομα από ΤΕΙ.
2. Τα ΤΕΙ είναι ουσιαστικά μια "κατώτερη" έκδοση των πολυτεχνικών σχολών.
3. Τα περισσότερα ΤΕΙ εσκεμένα δε σου παρέχουν βαθύ θεωρητικό υπόβαθρο.
Για έναν υποψήφιος φοιτητής Χ ενδέχεται κανένα από αυτά τα 3 να μην είναι σημαντικό.
Στη περίπτωση αυτή, ένα ΤΕΙ δεν είναι κατώτερη επιλογή για τον φοιτητή Χ, αλλά κάθε άλλο βέλτιστη!

Τα νέα σχετικά με τα σχέδια του Τσίπρα είναι άκρως ασαφή και δε μπορώ να τα λάβω υπόψην μου στη παρούσα φάση.
Αφού είδα την απάντησή σου διάβασα και αυτό το άρθρο: http://www.foititikanea.gr/ατει/τει-αθήνας/9085-πράσινο-φως-για-τη-συγχώνευση-του-τει-αθήνας-και-τει-πειραιά
Το μόνο που κατάλαβα είναι ότι "πετσοκόβουν" κι άλλα τμήματα! Ο τίτλος των ΤΕΙ έχει αλλάξει στο παρελθόν σε ΑΤΕΙ αλλά ο χαρακτήρας των σχολών παραμένει και θα παραμείνει ίδιος και αναντικατάστατος.

evry

Αν σε ενδιαφέρει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό θα πρέπει να έχεις καλό μαθηματικό υπόβαθρο και καλό υπόβαθρο στην θεωρητική πληροφορική. Αυτό δε νομίζω ότι μπορεί να στο δώσει οποιοδήποτε ΤΕΙ όσο καλό και να είναι γιατί δεν είναι αυτή η κατεύθυνσή τους.
Ακόμα όμως και αν επιλέξεις κάποιο ΑΕΙ πληροφορικής θα πρέπει να πάρεις την θεωρητική κατεύθυνση και όλα τα μαθήματα σχετικά με αλγορίθμους, πολυπλοκότητα, θεωρία υπολογισμού κλπ.
Καλό θα ήταν να έχεις μια πτυχιακή εργασία σε αυτόν τον τομέα.
Πάντως να ξέρεις ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι από τα πιο δύσκολα και υψηλού επιπέδου που υπάρχουν.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Numbrown

Ευχαριστώ envy. Έτσι ακριβώς το βλέπω κι εγώ!

Δεν έχω σκοπό να διαλέγω τα ευκολότερα μαθήματα αλλά εκείνα σχετικά με τα μαθηματικά και τη θεωρητική πληροφορική.
Με μια γρήγορη ματιά, τα μαθήματα του ΠαΠελ φαίνονται πολύ κατάλληλα, καθώς περιλαμβάνουν: Υπολογισιμότητα και πολυπλοκότητα, Αριθμητική ανάλυση, θεωρία πληροφορίας και κωδίκων, Λογική για υπολογιστές, Υπολογιστική γεωμετρία, Μαθηματική μοντελοποίηση και πολύπλοκα δίκτυα, Κρυπτογραφία, Συνδυαστική βελτιστοποίηση. Συνολικά μπορείς να πάρεις μέχρι και 15 μαθήματα μαθηματικών!

Όσο για το υπόβαθρο που έχω ήδη στα μαθηματικά, δε νομίζω ότι είναι τόσο κακό, παρά την κακή απόδοσή μου στις πανελλήνιες. Δυστυχώς αποφάσισα να ξαναδώσω το Φεβρουάριο (τελευταία στιγμή πριν κλείσουν οι δηλώσεις) και δε μπόρεσα να κάνω φροντιστήρια.

Ξέρω ότι είναι δύσκολη κατεύθυνση η θεωρητική πληροφορική αλλά αυτή θέλω να ακολουθήσω και έχω σκοπό να αφοσιωθώ πλήρως στις σπουδές. Δε με τρομάζει η δυσκολία, ούτε ψάχνω για εύκολες λύσεις.

Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η πτυχιακή. Ευτυχώς στο ΠαΠελ δίνετε μεγάλη βαρύτητα στην εκπόνησή της.
Για αυτούς και διάφορους λόγους φαίνεται πολύ καλή επιλογή σχολής. Αυτό που δε ξέρω και για το οποίο δε μπορώ να βρω πληροφορίες είναι αν όντως λειτουργεί καλά ως σχολή, αν το επίπεδο σπουδών είναι αρκετό για την απόκτηση ενός δυνατού μαθηματικού υποβάθρου. Φυσικά γνωρίζω ότι το πιο σημαντικό είναι η προσωπική προσπάθεια παρά οι γνώσεις που παρέχει το πανεπιστήμιο.

evry

οκ, αφού είναι αυτό που θέλεις σου εύχομαι να τα καταφέρεις.
Προσπάθησε να τελειώσεις τη σχολή στο ΠαΠελ με έναν καλό βαθμό γιατί είναι σημαντικό.
Για να πάρεις μια ιδέα περί .... Αλγορίθμων δες τα παρακάτω βιβλία στα ελληνικά.

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα

Θεμελίωση Επιστήμης Υπολογιστών

και επίσης δες τις διαφάνειες, το υλικό και τις ασκήσεις από το προπτυχιακό μάθημα Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα των ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. https://corelab.ntua.gr/courses/algorithms/

Για αρχή τα παραπάνω είναι πολύ καλά. Κατά τη μελέτη σου προσπάθησε να υλοποιείς σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού τους αλγορίθμους που διαβάζεις. Μην κάνεις απλή ανάγνωση.

Επίσης δες και αυτά:
Σχεδίαση Αλγορίθμων
Θεωρία Υπολογισμού και Εφαρμογές

What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Numbrown

Να 'σαι καλά!
Ναι... ο βαθμός πτυχίου είναι σημαντικός για την εισαγωγή σε τέτοιου είδους μεταπτυχιακά, ειδικά οι βαθμοί στα μαθήματα μαθηματικών.
Ευχαριστώ για τα links!! Θα προσπαθίσω να εκτυπώσω τα δύο πρώτα σε κάποιο βιβλιοπωλείο.