Epoptes, ένα νέο εργαλείο διαχείρισης και εποπτείας τάξης

Ξεκίνησε από alkisg, 15 Οκτ 2011, 12:37:25 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

richard

Ξανά έκανα την εγγατάσταση με το live cd (αντί το mini netinst cd) και όντως τώρα δουλεύει την Epoptes όπως πρέπει. Ευχαριστώ για την υπομονή σου.

Ο λόγος που μου έκανα να δοκιμάζω με το mini είναι ότι γενικώς προτιμώ "less is more". Για να έχει ανάγκη κανείς να βάλει όλο το unity και compiz και δεν ξέρω τι άλλο μου φαίνεται overkill. (Ήμουνα στην εργασία rule-project που είχαμε προσπαθήσει να βάλουμε ότι ελάχιστο λογισμικό έγινε για να μπορεί ένα η/υ με λίγους πόρους να τρέχει μία τελευταία έκδοση διανομή standalone.)

Richard

alkisg

Παράθεση από: richard στις 10 Σεπ 2012, 11:13:26 ΜΜ
Ο λόγος που μου έκανα να δοκιμάζω με το mini είναι ότι γενικώς προτιμώ "less is more".

Αυτό δεν πολυισχύει στο LTSP, λόγω του ότι έχουμε άφθονη RAM στο server, οπότε θέλουμε καλά προγράμματα που να παίζουν γρήγορα μέσω δικτύου (client side rendering, X pixmap caching, ελάχιστα effects, όχι 3D...). Αυτό δεν έχει σχέση με το πόση RAM χρησιμοποιούνε. Και φυσικά στο LTSP δεν μας ενδιαφέρει το πόσο χώρο στο δίσκο πιάνει μια εγκατάσταση, αφού γίνεται μόνο μία φορά στο server.

Λίγη κατανάλωση RAM θέλουμε στους clients, και έχω φάει πολλές μέρες κοιτώντας τα processes των thin/fat clients ένα-ένα και ρυθμίζοντας το LTSP ώστε να αφαιρεί αυτόματα τα services που δεν χρειάζονται, οπότε δεν κάνει καμία διαφορά αν κάνεις την εγκατάσταση με το mini.iso ή με το live CD.
(Για παράδειγμα, μια φορά έφαγα ένα ολόκληρο απόγευμα πειράζοντας τον κώδικα του LTSP ώστε να αφαιρέσω ένα παραπανίσιο "sh" από τους clients και να τους γλυτώσω έτσι μισό Mb RAM! Καλά με την αφαίρεση των services εννοείται ότι γλύτωσαν πολλά Mb, πάνω από 50, αλλά αυτά ήταν πιο εύκολα).

Εάν στους clients τρέξεις "ps aux" τοπικά και δεις κάποιο process που δεν το χρειάζεσαι, μπορείς να το αφαιρέσεις από το lts.conf, έχει σχετικές οδηγίες εκεί (LOCALDEV, LOCAL_APPS, SOUND, RM_SYSTEM_SERVICES, RM_THIN_SERVICES).

richard

Συμφωνώ, Άλκη, ότι με το ltsp δεν πολύ μετράει εάν παίρνει λίγο παραπάνω χώρο στον δίσκου του server. Επειδή, όμως, η εικόνα που φορτώσουν τα clients φτιάχνεται από ότι έχει ο server (εκτός από μερικές εξαιρέσεις) φαντάζομαι ότι για να έχει και unity και compiz (πχ.) θα αυξάνει ο μέγεθος της εικόνας. Εάν δεν παίζει μία διαφορά που αξίζει για μας (στην ταχύτητα της φόρτωσης πχ) πάλι πάω πάσο.

Στα χρόνια που παλεύουμε με τους 486 να παίζουν με Fedora 3 θυμάμαι ότι ακόμα έπαιξε ρόλο πόσες γραμματοσειρές είχαμε εγκαταστημένες επειδή κάθε φορά που ήταν να ανοίξει μία εφαρμογή είχε τις γραμματοσειρές σαν τα μπαγκάζια της και πίρε η περισσότερο χρόνο η λιγότερο χρόνο να ανοίξει αναλόγως.

Με λίγα λόγια συνθήκες που δεν έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε "νορμάλ" κατάσταση ξαφνικά βγήκαν στη φόρα όταν η κατάσταση έγινε οριακή.

Αφού δεν έχω την γνώση να κρίνω ούτε τις συνθήκες ούτε την κατάσταση εύκολα δέχομαι ότι έχετε να πείτε με το ltsp.

Richard

alkisg

Παράθεση από: richard στις 21 Σεπ 2012, 11:40:47 ΜΜ
Επειδή, όμως, η εικόνα που φορτώσουν τα clients φτιάχνεται από ότι έχει ο server (εκτός από μερικές εξαιρέσεις) φαντάζομαι ότι για να έχει και unity και compiz (πχ.) θα αυξάνει ο μέγεθος της εικόνας. Εάν δεν παίζει μία διαφορά που αξίζει για μας (στην ταχύτητα της φόρτωσης πχ) πάλι πάω πάσο.

Παίζει ρόλο στο πόση ώρα θα πάρει η δημοσίευση του εικονικού δίσκου, αν π.χ. χρειαστεί 10 ή 15 λεπτά. Αυτός ο χρόνος δεν μας ενδιαφέρει αφού γίνεται σχετικά σπάνια.
Δεν παίζει κανένα ρόλο στο πόσο γρήγορα ξεκινάνε οι clients ή στο πόση RAM χρειάζονται.
Ο δικτυακός, εικονικός δίσκος των thin/fat clients δεν φορτώνεται ολόκληρος στους clients, αλλά διαβάζουν μόνο τα "sectors" που χρειάζονται κάθε φορά.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν εικονικό δίσκο 5 Gb, που περιέχει όλα τα εκπαιδευτικά λογισμικά.
Και έναν άλλον εικονικό δίσκο 200 Mb, που υποστηρίζει μόνο thin clients.
Οι clients θα φορτώσουν το λειτουργικό τους το ίδιο γρήγορα και από τους δύο δίσκους, χωρίς καμία διαφορά. Δεν θα διαβάσουν τα "sectors" των εκπαιδευτικών λογισμικών ούτε του unity ούτε του libreoffice, αφού δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου κατά την εκκίνηση.

Συγκεκριμένα, και στις δύο περιπτώσεις, οι clients θα διαβάσουν περίπου 50 MB δεδομένων αφού φορτώσουν τον kernel και μέχρι να φτάσουν στην οθόνη σύνδεσης - μπορείς να το βεβαιώσεις τρέχοντας iftop στον server.


Ένα αντίστοιχο παράδειγμα: έστω ότι μπουτάρω Linux από εξωτερικό δίσκο USB. Θα κάνει καμία διαφορά στην ταχύτητα αν αυτός ο δίσκος έχει μέσα και 1 Tb ταινίες; Όχι, γιατί το σύστημα δεν τις διαβάζει κατά την εκκίνησή του.

richard

Αυτό δεν είχα καταλάβει:

"Παίζει ρόλο στο πόση ώρα θα πάρει η δημοσίευση του εικονικού δίσκου, αν π.χ. χρειαστεί 10 ή 15 λεπτά. Αυτός ο χρόνος δεν μας ενδιαφέρει αφού γίνεται σχετικά σπάνια.
Δεν παίζει κανένα ρόλο στο πόσο γρήγορα ξεκινάνε οι clients ή στο πόση RAM χρειάζονται.
Ο δικτυακός, εικονικός δίσκος των thin/fat clients δεν φορτώνεται ολόκληρος στους clients, αλλά διαβάζουν μόνο τα "sectors" που χρειάζονται κάθε φορά."

Τότε και το "more" γίνεται "less"!! :))

Richard

gverv

Είναι εύκολο σε επόμενες εκδόσεις των live CD - DVD της τεχνικής στήριξης να ενσωματωθεί και το epoptes-client;

gverv

Στην έκδοση των sch-scripts/epoptes για 10.04, εμφανίζονταν ακόμα και οι υπολογιστές που ήταν  σβηστοί αρκεί να έχουν δηλωθεί (mac-address, όνομα Η/Υ) στο lts.conf. Αυτό δίνει τη λειτουργικότητα να μπορεί κανείς να τους ξεκινά από το server, εφόσον υποστηρίζεται το wol.
Μπορεί να ενσωματωθεί τέτοια προαιρετική ρύθμιση (ελεγχόμενη πιθανά από το menu του epoptes) σε κάποια επόμενη έκδοση;
Μπορεί επίσης να συμπληρωθεί στην ετικέτα εκτός από το "Υπολογιστής (χρήστης)" και μια ένδειξη στο τέλος F αν πρόκειται για fat client και Τ για thin client;

alkisg

Για το πρώτο: http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP/Προχωρημένα/Στατικά_hostnames

Δηλαδή δημιουργείς μια τάξη, τραβάς μέσα της τους υπολογιστές που θες, και τους ονομάζεις είτε με δεξί κλικ → ιδιότητες, είτε μέσω lts.conf.

Για το δεύτερο, θα σου έκανε μια ρύθμιση "HOSTNAME_BASE=type" στο lts.conf, με την οποία οι clients θα ονομαζόταν αυτόματα
thin123 και fat124, αντί για
ltsp123 και ltsp124 που είναι τώρα;

Αυτό βέβαια για τα δυναμικά hostnames, ενώ για τα στατικά μπορεί ο καθένας να βάλει ό,τι θέλει, π.χ. pc01t, pc02f.

Το σκεπτικό δηλαδή είναι ο Επόπτης να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο ltsp-specific κώδικα,
οπότε ό,τι σχετικές αλλαγές θέλουμε, να τις βάλουμε στο hostname μέσω LTSP.

achatzil

Καλημέρα. Χρησιμοποιούσα ubuntu 10.04 LTSP με sch-scripts και δεν είχα σχεδόν ποτέ κανένα πρόβλημα.
Όμως με ubuntu 12.04 LTSP και sch-scripts οι clients κολλάνε αρκετές φορές, και η εφαρμογή epoptes
μου δίνει το παρακάτω error που επισυνάπτω.
Γιατί συμβαίνει αυτό?

Ευχαριστώ πολύ.

alkisg

Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό και θα λυθεί στην επόμενη έκδοση του επόπτη. Το περιγράφω εδώ:
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=4916.msg52648#msg52648

Το να κολλάνε οι clients όμως είναι τελείως άσχετο θέμα, περιέγραψέ το περισσότερο για να δούμε αν είναι θέμα drivers ή κάτι άλλο.

achatzil

Καλησπερα. Εχω την αισθηση οτι εαν δεν ανοιξω καθολου την εφαρμογη epoptes, τοτε δεν υπαρχει καποιο προβλημα. Οταν ομως την ανοιξω, δεν βλεπω ολους τους clients, και ενω εχω δωσει hostnames στο lts.conf, στους epoptes βλεπω πχ (none)(user01), (none)(user02) κτλ. Οι clients εχουν ακριβως το ιδιο hardware με μικρες αλλαγες στην μνημη του καθενος.
Ευχαριστω.

achatzil

Οντως ο driver της ati που εχει ο server με τον xorg δεν συνεργαζονται σωστα. Απο την στιγμη που δεν χρειαζομαστε 3d και αφου εχουμε ως shell το gnome-fallback καλυτερα τους open drivers, ετσι δεν ειναι?
Η επομενη εκδοση epoptes  ποτε αναμενεται?

Ευχαριστω.

aspd

Συγνώμη για τη χαζή ερώτηση. Πώς μπορώ με το epoptes να επιδείξω σε όλους τους υπολογιστές την οθόνη ενός μαθητή; Δεν το βρίσκω!


alkisg

Διαλέγεις όλους τους χρήστες εκτός του Χ.
Πατάς προβολή οθόνης.
Μετά διαλέγεις τον Χ.
Και πατάς να πάρεις τον έλεγχο της οθόνης του...

Ο Phantomas ετοιμάζει έναν "διάλογο προβολής" για κάποια επόμενη έκδοση του Επόπτη, που θα απλουστεύει τη διαδικασία...

aspd

Ευχαριστώ.
Είχα πατήσει ένα σωρό συνδυασμούς, αλλά δεν μπορούσα να το πετύχω!