Παραδείγματα τετραδίου μαθητή

Ξεκίνησε από giwrgos, 05 Απρ 2005, 03:49:06 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

giwrgos

Σχετικά με τα επιπλέον παραδείγματα από το τετράδιο του μαθητή:

Τα παραδείγματα 1 (ταξινόμηση με ευθεία επιλογή) και 3 (εύρεση 2 ελαχίστων) του κεφ. 4 τα διδάσκετε;

Το παράδειγμα 5 (αραιοί πίνακες) από το κεφ. 3 το έχετε κάνει;

Επίσης, γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάτι επίσημο με τα παροράματα του βιβλίου και του τετραδίου;


gpapargi

Καλημέρα

Συμπτωματικά έχω τοποθετηθεί σε αυτά τα θέματα στο παρελθόν.

Τη μέθοδο ταξινόμησης με την μέθοδο της επιλογής τη διδάσκω σαν άσκηση πριν ακόμα από τη φυσαλίδα. Δηλαδή λέω: «Θέλουμε να ταξινομήσουμε ένα πίνακα αριθμών. Ο πιο απλός τρόπος να σκεφτούμε είναι το να βρούμε το μεγαλύτερο στοιχείο και να το βάλουμε πάνω-πάνω. Στη συνέχεια να βρούμε το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα και να το βάλουμε στη δεύτερη θέση. Μετά το τρίτο, το τέταρτο κλπ. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να τα βάλουμε όλα στη σειρά.»
Αυτή η μέθοδος ταξινόμησης χωνεύεται σχεδόν αμέσως από το μαθητή. Η φυσαλίδα τον/την δυσκολεύει στην αρχή.

Επίσης αυτή μέθοδος προσφέρεται και για το θέμα της εύρεσης των 2 πρώτων. Δηλαδή το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σαρώσεις μια φορά τον πίνακα, να βρεις τον πρώτο και να τον βάλεις πάνω-πάνω. Μετά τον σαρώνεις άλλη μια, βρίσκεις τον δεύτερο και τον βάζεις στη δεύτερη θέση. Θα έλεγα ότι είναι μερική ταξινόμηση με τη μέθοδο της επιλογής. Δε διδάσκω την εύρεση των 2 πρώτων με τη μέθοδο του βιβλίου (που είναι και εκτός ύλης).

Η παραπάνω μέθοδος μπορεί να μας οδηγήσει πολύ εύκολα στο να βρούμε τους 3, 4, 5 πρώτους κλπ. (Βάζεις 3,4,5 κλπ εξωτερικές επαναλήψεις). Συνήθως διδάσκεται η εύρεση των 2, 3 κλπ πρώτων με πλήρη ταξινόμηση, κάτι που εγώ το θεωρώ λανθασμένο (αν και δεν κόβονται βαθμοί).

Η μέθοδος της ταξινόμησης με επιλογή είναι πολύ διδακτική και διδάσκοντας την παίρνεις 2 σε 1 (ταξινόμηση και εύρεση των 2 πρώτων).

Για το θέμα των αραιών πινάκων πιστεύω ότι πρέπει να διδαχθεί γιατί είναι μέσα στην ύλη. Εντύπωση μου κάνει που δεν πολυδιδάσκεται και συνήθως δε συναντάς αντίστοιχη άσκηση στα φροντιστηριακά βιβλία.

nekis

Αγαπητοί συναγωνιστές
Σχετικά με τους αραιούς, νομίζω ότι είναι ένα από τα πλέον σημαντικά παραδείγματα, γιατί μπορόύμε να διδάξουμε και θεωρία και τον αλγόριθμο του βιβλίου και άλλους δυο αλγόριθμους: αν ένας πίνακας είναι αραιός και αν είναι πως τον μετατρέπουμε σε μονοδιάστατη μορφή.