Σύνθετη λογική έκφραση

Ξεκίνησε από GEGO, 10 Οκτ 2012, 10:44:08 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

GEGO

Μια σύνθετη λογική έκφραση περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν συγκριτικό τελεστή. Σ ή Λ
Τι λέτε για την παραπάνω πρόταση.

Laertis

Χμμμ ύπουλο ....
Προφανώς εννοείς (κατα το βιβλίο) σύνθετη έκφραση η οποία έχει πάντα λογικό αποτέλεσμα.

Η παρακάτω είναι μια απλή λογική έκφραση :

Α ΚΑΙ Β Ή (ΟΧΙ Γ ΚΑΙ Δ)

ενώ μια σύνθετη έκφραση περιέχει ή/και λογικές ή/και συγκριτικές ή/και αριθμητικές πράξεις. Λογικοί και αριθμητικοί τελεστές δε συνδυάζονται μόνοι τους παρά μόνο με την ύπαρξη κάποιου συγκριτικού τελεστή, οπότε ....

Σωστό   ;)
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

Katsadouros_Dhm

#2
Έχω την εντύπωση ότι είναι ως εξής τα πράγματα-αν καταλαβαίνω καλά- (σύμφωνα και με το βιβλίο, σελ. 165-166) για τις λογικές εκφράσεις:
1). Απλές λογικές εκφράσεις είναι οι παραστάσεις που δίνουν ως αποτέλεσμα μια λογική τιμή και που αποτελούνται από σταθερές, μεταβλητές κ.λπ. και περιέχουν τουλάχιστον έναν συγκριτικό τελεστή.
2). Σύνθετες λογικές εκφράσεις είναι οι παραστάσεις  που δίνουν ως αποτέλεσμα μια λογική τιμή και που αποτελούνται από σταθερές, μεταβλητές κ.λ.π. και περιέχουν τουλάχιστον ένα λογικό τελεστή.

Διορθώνω...  και στις σύνθετες εκφράσεις πρέπει να υπάρχει συγκριτικός τελεστής... Γιώργο έχεις δίκιο... ;)

GEGO

Παιδία ευχαριστώ πάρα πολύ για τις όμορφες και τεκμηριωμένες προτάσεις σας
και εγώ δεν είμαι σίγουρος για το πια είναι η σωστή απάντηση.
Δηλαδή μπορεί να υπάρχει σύνθετη λογική έκφραση και χωρίς
τελεστές σύγκρισης ;
Και πάλι ευχαριστώ για την πολύτιμη για εμένα βοήθεια σας.

gpapargi

Πέρα από αυτά που λέει το βιβλίο, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μια λογική έκφραση πρέπει υποχρεωτικά να περιέχει συγκριτικό τελεστή. Πχ το "(Αληθής ή Ψευδής) και Αληθής" γιατί δεν είναι λογική έκφραση;

Ας το δούμε και αλλιώς:
Το "(3+4>6 ή 4 > 8 ) και 2+1= 3" είναι λογική έκφραση. Ας πάμε να την αποτιμήσουμε. Ξεκινάμε με τους αριθμητικούς τελεστές και έχουμε την ισοδύναμη έκφραση "(7>6 ή 4 > 8 ) και 3 = 3".
Συνεχίσουμε με τους συγκριτικούς τελεστές και έχουμε "(Αληθής ή Ψευδής) και Αληθής". Και ξαφνικά λέμε ότι αυτό δεν είναι λογική έκφραση επειδή δεν έχει συγκριτικούς τελεστές. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό.

Για μένα λογική έκφραση είναι οτιδήποτε μπορεί να δώσει αποτέλεσμα λογική τιμή (Αληθής ή Ψευδής). Το "(Αληθής ή Ψευδής) και Αληθής" είναι κάτι που αν αποτιμηθεί δίνει αποτέλεσμα Αληθής και είναι απολύτως ίσο σε "δικαιώματα" με το "(3+4>6 ή 4>8 ) και 2+1=3". Και το σκέτο Αληθής για μένα είναι λογική έκφραση σε εκφυλισμένη μορφή. Όλες οι εκφράσεις με συγκριτικούς τελεστές σε απλές τιμές ανάγονται τελικά. Δε μου κάθεται καλά το να πρέπει υποχρεωτικά να έχουμε συγκριτικό τελεστή  για να λέγεται λογική έκφραση. Πιστεύω ότι το βιβλίο στο συγκεκριμένο σημείο δεν έδωσε αυστηρό ορισμό. Ίσως δεν το διατύπωσε καλά φτάσαμε σε παρεξηγήσεις.


Laertis

Παράθεση από: gpapargi στις 12 Οκτ 2012, 09:48:21 ΠΜ
Δε μου κάθεται καλά το να πρέπει υποχρεωτικά να έχουμε συγκριτικό τελεστή  για να λέγεται λογική έκφραση. Πιστεύω ότι το βιβλίο στο συγκεκριμένο σημείο δεν έδωσε αυστηρό ορισμό. Ίσως δεν το διατύπωσε καλά φτάσαμε σε παρεξηγήσεις.


Γιώργο το βιβλίο ορίζει τις σύνθετες (λογικές) εκφράσεις και τις απλές λογικές εκφράσεις. Όλες φυσικά αποτελούν λογικές εκφράσεις με λογικό αποτέλεσμα.

Στα παραδείγματα σύνθετων λογικών πράξεων που δίνεις υπάρχει και συγκριτικός τελεστής ((3+4>6 ή 4 > 8 ) και 2+1= 3).

Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στο αποτέλεσμα απλά διυλίζουμε τον κώνωπα και παράγουμε ένα ακόμη ύπουλο για του μαθητές (άσκοπο για μένα) ερώτημα....

Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

GEGO

Ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις σας ,
όντως η ερώτηση δεν έχει και ιδιαίτερη
εκπαιδευτική σημασία για τους μαθητές.
Απλώς ήθελα να διευκρινίσω αν τελικά
μια σύνθετη λογική έκφραση περιλαμβάνει
υποχρεωτικά συγκρητικούς τελεστές σύμφωνα με
το βιβλίο ή όχι.

gpapargi

Παράθεση από: Laertis στις 12 Οκτ 2012, 12:39:33 ΜΜ
Στα παραδείγματα σύνθετων λογικών πράξεων που δίνεις υπάρχει και συγκριτικός τελεστής ((3+4>6 ή 4 > 8 ) και 2+1= 3).

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η έκφραση ((3+4>6 ή 4 > 8 ) και 2+1= 3) είναι σύμφωνα με το βιβλίο λογική έκφραση επειδή περιέχει συγκριτικούς τελεστές. Όμως μετά την αποτίμηση των συγκριτικών τελεστών γίνεται ((Αληθής ή Ψευδής) και Αληθής)... η οποία σύμφωνα με το βιβλίο ξαφνικά παύει να είναι λογική έκφραση γιατί δεν έχει πια συγκριτικούς τελεστές. Δε συμφωνώ με αυτό.