Αποκλεισμός της Πληροφορικής από την ΟΠ Θετικών Σπουδών; Γιατί;

Ξεκίνησε από gbougioukas, 21 Σεπ 2018, 10:54:59 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gbougioukas

Γιώργος Μπουγιούκας
Computer Science (BSc), Bioinformatics & Neuroinformatics (MSc)
https://gbougioukas.wordpress.com/
https://apothesis.eap.gr/handle/repo/54953

gbougioukas



Οι επιστημονικές εξελίξεις καθιστούν την Πληροφορική αναπόσπαστο κομμάτι της αιχμής των Θετικών Επιστημών. Η πρόβλεψη των φαινομένων και της συμπεριφοράς των συστημάτων είναι η δύναμη των Θετικών Επιστημών στην υπηρεσία της κοινωνίας! Πρόβλεψη σημαίνει μοντελοποίηση και η μοντελοποίηση ως επί το πλείστον καθιστά αναγκαίο τον υπολογισμό και την επιστήμη του, την Πληροφορική.

Σήμερα, κατασκευάζονται φάρμακα και δίνεται μάχη κατά των ασθενειών μελετώντας τις διάφορες βιολογικές διαδικασίες όχι μόνο "in vivo" (στον ζωντανό οργανισμό) και "in vitro" (στον δοκιμαστικό σωλήνα), αλλά και "in silico" (με προσομοίωση στον υπολογιστή). Πολλοί σύγχρονοι κλάδοι και αντικείμενα μελέτης και έρευνας από όλες τις Θετικές Επιστήμες περιλαμβάνουν την Πληροφορική και τον υπολογισμό στην ονομασία τους: Βιοπληροφορική, Υπολογιστική Μηχανική, Νευροπληροφορική, Γεωπληροφορική, Χημειοπληροφορική, Υπολογιστική Βιολογία, Υπολογιστική Φυσική, Υπολογιστική Ρευστοδυναμική, Υπολογιστική Γεωφυσική, Υπολογιστική Χημεία, Υπολογιστική Γεωμετρία, Υπολογιστική Τοπολογία, Υπολογιστική Θεωρία των Αριθμών, Υπολογιστική Θεωρία Ομάδων κ.α.

Εύλογα, η διαπίστωση του καθηγητή Ingalls σχετικά με την Βιολογία μπορεί να γενικευτεί, αν όχι για κάθε Θετική Επιστήμη, για ένα ολοένα αυξανόμενο πλήθος αντικειμένων μελέτης και έρευνας κάθε Θετικής Επιστήμης:

"Ένα βασικό χαρακτηριστικό των σημερινών βιολογικών μελετών είναι η εξάρτηση από τον υπολογισμό" - Brian Ingalls, Mathematical Modeling in Systems Biology: An Introduction

Ο υπολογισμός δεν είναι εύκολος, γεγονός που επιβεβαιώνει το "θεώρημα του τερματισμού" (A. Turing), αλλά και οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της ΑΕΠΠ. Είναι προς όφελος των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών καθώς και των Πολυτεχνικών Σχολών οι νέοι φοιτητές να εισάγονται καλά προετοιμασμένοι στον Προγραμματισμό.


πηγή: Διάχυτος Υπολογισμός
Γιώργος Μπουγιούκας
Computer Science (BSc), Bioinformatics & Neuroinformatics (MSc)
https://gbougioukas.wordpress.com/
https://apothesis.eap.gr/handle/repo/54953