Ποσοστό χρήσης LTSP σε σχολικά εργαστήρια

Ξεκίνησε από gvasilopo, 08 Νοε 2010, 11:14:03 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gvasilopo

Χρήσιμο πιστεύω θα ήταν να έχουμε μια εικόνα για το ποσοστό χρήσης του LTSP σε σχολικά εργαστήρια πληροφορικής, τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην πρωτοβάθμια.

Σήμερα, στο ν. Καρδίτσας, τα 4 από τα 40 σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής (στη Δευτεροβάθμια) λειτουργούν με LTSP (10%).
Σύντομα, θα στήσουμε ακόμα 2 εργαστήρια με LTSP (σε Γυμνάσια). Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με Δημοτικά σχολεία.

Εμείς στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Καρδίτσας, προτείνουμε και υποστηρίζουμε τη λύση LTSP.
Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή λύση που πρέπει να επεκταθεί.

Πρέπει, βέβαια να ευχαριστήσουμε τον Άλκη και την ομάδα του για την προσπάθειά τους.

Γιώργος Βασιλόπουλος
Τεχνικός ΚΕΠΛΗΝΕΤ Καρδίτσας

odysseas

Παράθεση από: gvasilopo στις 08 Νοε 2010, 11:14:03 ΠΜ
Χρήσιμο πιστεύω θα ήταν να έχουμε μια εικόνα για το ποσοστό χρήσης του LTSP σε σχολικά εργαστήρια πληροφορικής, τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην πρωτοβάθμια.

Συμφωνώ απόλυτα!

Νομίζω όμως ότι θα ήταν δύσκολο να σχηματιστεί συνολική εικόνα αν αρχίσουν να μαζεύονται σε αυτό το θέμα πολλές αναρτήσεις. Θέλετε να φτιάξουμε ένα google doc με το url δημοσιευμένο εδώ, έτσι ώστε όποιος θέλει να μπαίνει και να προσθέτει τα σχετικά εργαστήρια; Μάλλον είναι καλύτερο να είναι spreadsheet, με στήλες για το νομό και ίσως και άλλες λεπτομέρειες.

odysseas

Να προσθέσω επίσης μια δυσκολία στην αποτύπωση της χρήσης των sch-scripts. Έχω υπόψη μου περιπτώσεις "περιφερόμενων" καθηγητών που κουβαλάνε μαζί τους τον server (δηλαδή ένα laptop) στα εργαστήρια των σχολείων όπου διδάσκουν. Αν ακολουθήσουμε τη λύση του google spreadsheet μάλλον θα πρέπει να υπάρχει σχετική στήλη.

alkisg

Είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχουν αρκετά ΚΕΠΛΗΝΕΤ που όχι μόνο υποστηρίζουν, αλλά και προτείνουν τη λύση Ubuntu/LTSP - πέρα από την κεντρική υπηρεσία Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ.

Ίσως η καταγραφή των σχολείων να μπορούσε να γίνει και σε google maps, ώστε να φαίνονται πινέζες με το που είναι στημένα σχετικά εργαστήρια, και πατώντας στην πινέζα να βλέπεις π.χ. το όνομα του σχολείου.
Π.χ. εδώ το έχουν κάνει για τη Φινλανδία:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=fi&msa=0&msid=108602642792299127542.00047c8e079f3cf3e9aa5&z=6
...και αυτός που το έκανε λέει αν θέλουμε να φτιάξουμε pan-european map.

Υποθέτοντας βέβαια ότι δεν θα καταλήξει έτσι: :D

odysseas

Παράθεση από: alkisg στις 08 Νοε 2010, 12:32:42 ΜΜ
Ίσως η καταγραφή των σχολείων να μπορούσε να γίνει και σε google maps, ώστε να φαίνονται πινέζες με το που είναι στημένα σχετικά εργαστήρια, και πατώντας στην πινέζα να βλέπεις π.χ. το όνομα του σχολείου.

Το google maps είναι εξαιρετική ιδέα, όμως έτσι δε θα είναι εύκολη η επεξεργασία των στοιχείων, έτσι δεν είναι; Το λέω επειδή η αρχική ιδέα ήταν η καταγραφή ποσοστών. Μπορεί βέβαια να γίνουν και τα δύο, π.χ. σε σχετική στήλη του spreadsheet να βάζει ο καθένας το link για την πινέζα του (που θα έχει προηγουμένως δημιουργήσει).

ΠαράθεσηΥποθέτοντας βέβαια ότι δεν θα καταλήξει έτσι: :D

Αν είναι να καταλήξει έτσι... χαλάλι του!

Λοιπόν, εγώ προσωπικά θα περιμένω λίγες ημέρες να δω αν θα υπάρξουν περαιτέρω σχόλια και προτάσεις και δεσμεύομαι ότι αν δεν το ξεκινήσει άλλος θα το κάνω εγώ.

Γιάννης Γαϊδαρτζής

Πολύ καλή σκέψη για το google. Συμφωνώ και εγώ και περιμένω νέα.
Πρώην ΚΕΠΛΗΝΕΤ

odysseas

Παρακαλώ δοκιμάστε αυτό το link. Κάνοντας "edit" θα πρέπει να μπορείτε να προσθέσετε τα σχολεία σας στο χάρτη.

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&t=k&msa=0&msid=110322056715625861481.0004948b9931c4181a66d&ll=38.85682,25.048828&spn=10.671466,28.256836&z=5

Αν βλέπετε ανάγκη και για το spreadsheet, θα το φτιάξω άμεσα.

poursali

μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

alkisg

#8
Παράθεση από: odysseas στις 08 Νοε 2010, 12:17:53 ΜΜ
Να προσθέσω επίσης μια δυσκολία στην αποτύπωση της χρήσης των sch-scripts. Έχω υπόψη μου περιπτώσεις "περιφερόμενων" καθηγητών που κουβαλάνε μαζί τους τον server (δηλαδή ένα laptop) στα εργαστήρια των σχολείων όπου διδάσκουν.

Κι εγώ περιφερόμενος είμαι, για δοκιμή έβαλα μια σημαία διαφορετικού χρώματος και έγραψα τα χαρακτηριστικά του laptop/server μου... αν δεν μας αρέσει το σβήνουμε.
Ωραίος ο χάρτης πάντως, δίνει πολύ εποπτική εικόνα! Οdysseas μήπως να στείλεις κι ένα mail στη mailing list;

edit: ένας μικρότερος σύνδεσμος για τον ίδιο χάρτη: http://goo.gl/maps/nOoQ

odysseas

Παράθεση από: alkisg στις 08 Νοε 2010, 08:10:15 ΜΜ
Οdysseas μήπως να στείλεις κι ένα mail στη mailing list;

Ok, εστάλη, απλά δεν είχα προλάβει να δω την τροποποίηση με το μικρό link για να το ενσωματώσω. Στο mail, έβαλα κι ένα link για την αφίσα, για να μην ξεχνιόμαστε!

gvasilopo

Ωραία η ιδέα του google map. Ωστόσο πιστεύω ότι καλό θα ήταν να είχαμε και αριθμητικά δεδομένα, σχετικά με τις εγκαταστάσεις ανά νομό. Τα αριθμητικά δεδομένα ίσως τα έχουν ήδη τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Ισως είναι μια αφορμή για να δραστηριοποιηθούν, ακόμα περισσότερο, και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ με τη λύση του LTSP.

odysseas

Μέτρησα στο χάρτη περί τα 30 εργαστήρια. Άλκη, εσύ λογικά πρέπει να μιλάς με το σύνολο των συναδέλφων που χρησιμοποιούν τα sch-scripts και αναρωτιόμουν αν αυτή η εικόνα ανταποκρίνεται κατά τη γνώμη σου στην πραγματικότητα. Για να είμαι ειλικρινής μου φαίνονται πολύ λίγα τα σχολεία.

alkisg

Απλά είναι πολύ μικρή η μέχρι τώρα συμμετοχή στο χάρτη.

Το να βρεθεί ακριβές νούμερο εργαστηρίων είναι πολύ δύσκολο.

Από τα logs του αποθετηρίου μπορούμε να δούμε τα σχολεία στα οποία το ΠΣΔ τους δίνει στατική IP, δηλαδή που να έχουν cisco router ΚΑΙ το server σε IP x.x.x.10, .11 ή .12. Βλέπουμε αρκετές δεκάδες τέτοια σχολεία που δεν είναι σημειωμένα στο χάρτη.

Οι υπόλοιποι LTSP servers που το ΠΣΔ δεν τους δίνει στατική IP φαίνονται σαν adsluserXXX, οπότε δεν μπορούμε να καταλάβουμε από τα logs αν είναι σχολείο ή όχι. Η συνολική κίνηση πάντως είναι πολύ μεγάλη, πάνω από 4 Tb κατέβηκαν από το αποθετήριο ως τώρα.

Από το Στέκι, από το IRC και από προσωπικά mails ξέρω επίσης αρκετές δεκάδες σχολεία τα οποία δεν φαίνονται ούτε στο χάρτη ούτε στα logs του αποθετηρίου, αλλά θεωρώ ότι δεν ξέρω ούτε τα μισά. Κάθε λίγες μέρες μαθαίνω και για κάποιον ακόμα που τρέχει LTSP και τον οποίο δεν τον δει ούτε στο Στέκι ούτε πουθενά αλλού.

Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ επίσης θεωρώ ότι δεν έχουν ακριβή στοιχεία, είναι πολλοί καθηγητές που βάζουν LTSP χωρίς να το γνωστοποιήσουν στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ τους. Βέβαια, εάν θέλουν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ μπορούν σχετικά εύκολα να επικοινωνήσουν με τους καθηγητές της περιοχής τους και να μάθουν τα ακριβή στοιχεία, κάτι που θα ήταν ευχής έργο.

Εν τέλει έχω την ασαφή εντύπωση ότι πρέπει να είναι κάπου ανάμεσα από 100 μέχρι 300 σχολεία για την ώρα, αλλά καθημερινά προστίθενται κι άλλα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια αρκετά νέα λύση (αν συμπεριλάβουμε την αυτοματοποίηση της εγκατάστασης, τις δυνατότητες διαχείρισης τάξης καθώς και τη μεταφορά των εκπαιδευτικών λογισμικών σε Ubuntu), οπότε θα χρειαστούν πιστεύω 2-3 χρόνια για την εξάπλωση της τεχνογνωσίας αλλά και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των υπεύθυνων ΣΕΠΕΗΥ.

Γιάννης Γαϊδαρτζής

Μήπως θα ήταν χρήσιμο το θέμα να μπει επάνω για να το βρίσκουν οι συνάδελφοι που δεν έχουν κάνει ακόμη την εγγραφή στο google;
Πρώην ΚΕΠΛΗΝΕΤ

dorita

     Από τη στιγμή  που βάλαμε ubuntu/LTSP στο εργαστήριο μου έχουν λυθεί τα χέρια("ανάσανα ένα πράμα" :)). Νιώθω πιο δημιουργική, με μεγαλύτερες δυνατότητες να στήσω το μάθημα όπως θέλω και ένας λόγος είναι οτι δεν χάνω χρόνο με προβλήματα που είχαμε με το δίκτυο των W  (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν "έπαιζε" τα δυο τελευταία χρόνια). Ησύχασαν τα αυτάκια μου από τα "κυρία κόλλησε, κυρία δεν ανοίγει κτλ" . Τα παιδιά το συνήθισαν από την πρώτη μέρα μπορώ να σας πω, εξοικειώθηκαν αμέσως.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Άλκη που μας έδωσε το κίνητρο αρχικά και ήταν ο καταλύτης για το νέο εργαστηριακι μας ! :)