Με τι κέφι να θέλει κάποιος να απαντά σε απορίες, όταν κεντρικά δεν αναγνωρίζεται η όλη προσπάθεια!
Από πλευράς μου δεν είναι θέμα κεφιού! Όμως όσο συνεχίζεται άτυπα η υποστήριξη, τόσο το Υπουργείο θα συνεχίζει τη λάθος αντίληψη ότι το open source αναπτύσσεται και υποστηρίζεται "μόνο του", άρα "βολεύτηκαν τα πράγματα δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια ενέργεια", άρα όχι Τεχνική Στήριξη, άρα τέλος development LTSP/sch-scripts/Epoptes, άρα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα, άρα τελικά ολική αδυναμία υποστήριξης.
Όπως είχα πει και σε άλλο θέμα, εάν δεν αποφασίσει το Υπουργείο να λειτουργεί μια ομάδα πυρήνα, δεν θεωρώ ότι το Linux στα σχολεία είναι βιώσιμο.
Αναρωτιέμαι μήπως έπρεπε για όλες τις απορίες που κατά καιρούς είχαμε στο LTSP να ανοίγαμε tickets στην τεχνική στήριξη για να φαίνεται εκεί κίνηση; Συνήθως τις απορίες τις έλυνα από το στέκι και δεν έβαζα ticket.
Δεν νομίζω ότι ο αριθμός των tickets στο helpdesk έπαιξε ρόλο σε κάποια απόφαση, νομίζω ότι ήταν απλά παρανόηση σχετικά με το πώς δουλεύει το open source.
Σε πολλές περιπτώσεις απαντούσα στους συναδέλφους στο helpdesk το αντίθετο, να υποβάλλουν τα προβλήματα εδώ, ώστε να βλέπουν τις απαντήσεις όλοι. Το helpdesk είναι κλειστό και δεν βολεύει στον διαμοιρασμό της γνώσης.